Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Semifinále začali favorité výhrami, Nymburk dominoval, Děčín držel vedení celý zápas

Praha - Semifinálové série v lize basketbalistů začaly domácími výhrami obou loňských finalistů. Obhájci titulu z Nymburka porazili Pardubice 98:68, vicemistrovský Děčín zvítězil nad Prostějovem 83:73.

Je nám líto, video expirovalo.
Děčín načal semifinále výhrou nad Prostějovem

Zatímco v Prostějově bude semifinále s Děčínem pokračovat druhým zápasem už 2. května, Nymburk přijede do Pardubic ke druhému utkání až po zápasech čtvrtfinálové série VTB ligy s CSKA Moskva 7. května. Nymburk s Pardubicemi prohrál první čtvrtinu 19:20, ale do té další vstoupil 18 body za sebou, druhé hrací období vyhrál v poměru 38:7 a rozhodl. Nejlepším střelcem byl Howard Sant-Roos s 18 body, Michael Dixon přidal 14 bodů a 11 asistencí. V týmu soupeře se přes deset bodů dostal jen Josef Potoček (13).

"Nezačali jsme dobře. Nechali jsme soupeře hrát to, co chtěl. Ve druhé čtvrtině jsme začali hrát více agresivně v obraně. Zachytávali jsme soupeřovy přihrávky, blokovali a nutili k těžkým střelám. To byl hlavní rozdíl. Zápas jsme tak rozhodli už v prvním poločase," řekl trenér Nymburka Ronen Ginzburg.

"Bohužel jsme druhou čtvrtinu začali jednoduchými ztrátami. Domácí se dostali do tempa a hlavně velmi dobrou a agresivní obranou nás dostali pod tlak. My jsme se už nedostávali k jednoduchým střelám a během druhé čtvrtiny jsme udělali deset ztrát," komentoval rozhodující pasáž hry pardubický kouč Tomáš Bartoněk. "Druhý poločas jsme chtěli odehrát se ctí, což se podařilo," dodal.

Děčín v repríze loňské semifinálové série inkasoval jako první, ale po zbytek zápasu už byl neustále ve vedení, těsně před poločasem až v osmnáctibodovém (51:33). Orli se po změně stran přiblížili na dostřel (58:61), ale víc jim Severočeši nepovolili a vyhráli čtvrtý z pěti vzájemných zápasů v této sezoně. Josef Jelínek se na tom podílel 22 body a dal čtyři trojky stejně jako Tomáš Vyoral. V poraženém týmu po 16 bodech nastříleli Lukáš Palyza a Jan Tomanec.

Podle trenéra Děčína Pavla Budínského se utkání muselo líbit. "Bylo tvrdé, bojovné, emocionální. Od začátku se oba týmy do sebe zakously," řekl. "První poločas byl z naší strany celkem parádní, ve třetí čtvrtině se obraz hry změnil. My jsme hráli staticky, pomalu, do plných. Soupeř postupně ukrajoval, ukrajoval, ukrajoval - a když se dostal na tři body, tak přišel ten klíčový okamžik a (Nathan) Carter dal trojku. Pak jsme dali druhou, bylo to plus devět a pak jsme se mentálně zvedli," uvedl Budínský.

"Jsem rád, že jsme se po půlce zvedli, zvykli si na tempo, přitvrdili, začali hrát rychleji a padly nám nějaké střely. Bohužel zase v poslední čtvrtině, kdy jsme mohli uhrát zápas, tak jsme dostali snad čtyři nebo pět trojek a zase se Děčín uklidnil," litoval prostějovský kouč Zbyněk Choleva.

Děčín - Prostějov 83:73 (28:20, 51:33, 61:57) Nejvíce bodů: Jelínek 22, Stria a Bažant po 14, Carter 13, Vyoral 12 - Palyza a Tomanec po 16, Dokoupil 9.

Nymburk - Pardubice 98:68 (19:20, 57:27, 76:45) Nejvíce bodů: Sant-Roos 18, Dixon 14, De Zeeuw 12, Randle 11 - Potoček 13, Kotas 9, Švrdlík 8.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články