Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Semifinále se přiblížilo, basketbalistky USK porazily Bourges

Jekatěrinburg (Rusko) - Basketbalistky ZVVZ USK Praha vstoupily do závěrečného turnaje Evropské ligy výhrou 56:51 nad Bourges, když ještě v úvodu poslední čtvrtiny prohrávaly o sedm bodů. Poté však předvedly skvělý obrat a už v příštím zápase s Orenburgem si mohou zajistit postup do semifinále. Orenburg na úvod prohrál jasně 47:80 s domácím Jekatěrinburgem.

Radost hráček USK Praha
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

České mistryně se mezi elitu Euroligy probojovaly poprvé a možná nervozita se projevila na přesnosti střelby. Důvodem nízké úspěšnosti a nízkého skóre však byly i velmi dobré obrany obou celků: potvrzovala se tak předpověď trenérky Natálie Hejkové, že prim budou hrát defenzivy. Hráčky se těžko dostávaly k volným střelám a často musely střílet pod tlakem času i soupeřek.

USK se dařilo získat převahu pod košem zásluhou Kii Vaughnové, která se prosazovala v útoku i v obraně. Díky ní se povedlo Pražankám utéct na šestibodový rozdíl (17:11), ale pak Francouzky zabraly a šňůrou 13:4 skóre otočily. V dresu USK se mezitím dlouho hledala třetí nejlepší střelkyně celé soutěže Jelena Dubljevičová, která za celý zápas ani jednou nevystřelila a právě její body týmu hodně chyběly.

Natália Hejková, trenérka USK: "Čeká nás den D proti Orenburgu, který má více času na odpočinek, ale tohle vítězství nám může pomoci zapomenout na únavu a dodat nám sebevědomí."

Zvláště když se Bourges ve třetí čtvrtině nadechlo k náporu. Pražanky držely ve hře důležitými koši české reprezentantky Kateřina Elhotová a Eva Vítečková, ale střelba se USK příliš nedařila, a tak šel do poslední desetiminutovky soupeř s náskokem šesti bodů. Zatímco se USK dařilo ubránit největší hvězdu soupeře a nejlepší hráčku Evropy za rok 2012 Céline Dumercovou, problémy dělala další francouzská reprezentantka Endene Miyemová (18 bodů). Když se k tomu přidaly zbytečné útočné fauly a chyby, vypadalo to, že Bourges si už výhru nenechá utéct.

Pak však přišla důležitá trojka Michaely Stejskalové, která nastartovala obrat, při němž znovu hrála hlavní roli Vaughnová a především skvělá obrana USK. Do koncovky šly Pražanky s náskokem čtyř bodů a už ho nepustily i díky dalšímu důležitému útočnému doskoku Vaughnové. Američanka zaznamenala celkem 18 bodů a 15 doskoků.

"Kia odvedla hrozně moc práce. Držela nás ve chvílích, kdy se nám tolik nedařilo. Svedla hrozně moc soubojů a doskočila hodně důležitých míčů," chválila spoluhráčku Stejskalová. "Když je důležitý zápas, Kia se dokáže nahecovat. To z ní dělá velkou hráčku," prohlásila Hejková.

Finálový turnaj Evropské ligy basketbalistek v Jekatěrinburgu - čtvrtfinálové skupiny:

Skupina A:

Fenerbahce Istanbul - Kayserispor 64:58, Spartak MO - Galatasaray Istanbul 61:68.

Skupina B:

ZVVZ USK Praha - Bourges 56:51 (12:11, 27:26, 37:43)
Nejvíce bodů: Vaughnová 18, Robinsonová 10, Elhotová 8, Vítečková 6 - Miyemová 18, Leedhamová 9, Dumercová 7. Fauly: 17:17. Trestné hody: 22/14 - 10/6. Trojky: 2:3.

Jekatěrinburg - Orenburg 80:47.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články