Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Semifinále ME si zahrají Francie i Turecko

Lodž - Po České republice a Rusku prošly do semifinále mistrovství Evropy basketbalistek také Francie a překvapivě Turecko. Zatímco obhájkyně titulu Francouzky si v dnešním čtvrtfinále poradily s Litvou 66:58, Turkyně udolaly dosud suverénní Černou Horu 56:44 a poprvé v historii si zahrají o medaile. Od úvodních minut byl zápas Turecka s Černou Horou přetahovanou o každý bod a tvrdou bitvou pod oběma koši. Černohorky měly sice od začátku lehce navrch, ale nikdy neodskočily na více než šest bodů. I proto, že Turecko držela ve hře Vanderliová, která zaznamenala 11 z 24 bodů Turecka v první půli.

Basketbal
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Turkyně se však postupně zvedaly, když se k Vanderliové přidaly bodově i další hráčky. Ve 25. minutě šlo Turecko poprvé do vedení, které už nepustilo. Pomohlo mu i to, že Černohorky čtyři a půl minuty nedaly ani koš. Třetí čtvrtinu tak prohrály 6:17, což rozhodlo celé utkání. V závěrečné desetiminutovce už Turkyně jen držely svůj náskok a nedaly soupeřkám šanci vrátit se do utkání. Turecko zaznamenalo dosud nejlepší výsledek - jeho maximem zatím bylo osmé místo z ME 2005. 

Také druhé dnešní čtvrtfinále slibovalo překvapení. Litevky vstoupily do utkání velmi dobře a po celý první poločas si zásluhou kolektivního výkonu udržovaly mírný náskok. Ve třetí části však Francouzky přidaly, začaly využívat své převahy pod košem, kde se prosazovala především Yacoubouová, a navíc je výborně dirigovala aktivní rozehrávačka Dumercová.
Výsledkem bylo, že Litevky třetí čtvrtinu prohrály 8:20 a nabranou ztrátu už dotahovaly marně. I proto, že se dostaly do problémů s fauly. Francie výhru nepustila, i když se do statistik zapsalo jen pět jejích střelkyň. Všechny se však dostaly přes třináct bodů.

Dnes se hrálo i první utkání, které má rozhodovat o pořadí na 8. až 5. místě. Chorvatsko, které ve čtvrtfinále prohrálo s českou reprezentací, v něm porazilo Lotyšky 84:75 a zahraje si o konečné páté místo znamenající účast v kvalifikaci o olympijské hry. Na Lotyšsko čeká jen boj o sedmou příčku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články