Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Sehnal se vrací z Německa do Nymburka. Kyzlink zamířil do Francie

Hned dva čeští basketbaloví reprezentanti opouští německou ligu. Dosavadní rozehrávač Braunschweigu Ondřej Sehnal zamířil do Nymburka a s českým mistrem podepsal smlouvu na rok a půl. Křídelní Tomáš Kyzlink, který po poslední sezoně skončil v Bambergu, zase bude působit ve francouzském Limoges.

Pětadvacetiletý Sehnal, jenž je odchovanec USK Praha, přišel jako náhrada za Kanaďana Marka Klassena, který o Vánocích odešel do ukrajinského celku Prometej.

"Neustále se snažíme posílit české jádro týmu. V létě k tomu nebyly ideální podmínky, proto jsme udělali kroky, které nám daly další možnost teď v zimě. A jsme rádi, že se to vyplatilo a máme nyní možnost přivést zpět ze zahraničí českého reprezentanta, který už má velké zkušenosti, přestože je stále ještě v mladém věku," uvedl sportovní manažer a trenér Ladislav Sokolovský.

Klassen využil klauzule ve smlouvě a opustil Nymburk po vyřazení v základní skupině Ligy mistrů. Stejně tak odešel americký rozehrávač Gerel Simmons, jenž zamířil do Bambergu.

Sehnal se vrací do české ligy po roce a půl stráveném v Německu, v této sezoně odehrál za Braunschweig jen čtyři zápasy. V minulém ročníku patřil k oporám s průměry 7,4 bodu, 2 doskoky a 5,9 asistence na utkání za 24 odehraných minut. V asistencích byl osmý v celé Bundeslize.

Sokolovský jej trénoval v reprezentaci do 20 let. "Je to kvalitní rozehrávač, který má vůdcovské schopnosti a nebojí se zodpovědnosti. Umí si také sám vypracovat střelu. Navíc se zná s většinou našich hráčů, a proto by neměl být problém, aby v průběhu sezony zapadl do kolektivu," řekl.

Sehnal věří, že naváže na předešlé výkony. Z USK odcházel do Německa s průměry 16,1 bodu, 6 doskoků a 8,7 asistence. "Po minulé vydařené sezoně teď moje situace v Německu nebyla dobrá. Po EuroBasketu bylo těžké se dostat do téměř hotového týmu. Do toho přišlo zranění a necítil jsem důvěru od trenéra, tak jsme se rozhodli se rozejít. A do toho přišla nabídka z Nymburka, se kterým jsem v kontaktu už od mých mladých let. A konečně jsme se dohodli a jsem rád, že tu mohu být," popsal Sehnal dohodu s dosavadním českým suverénem, který je však s pěti porážkami z 15 zápasů nyní až třetí.

Nymburku chce pomoci obhájit titul a poté si poprvé zahrát Ligu mistrů, kterou dosud klub hrál ve všech sedmi ročnících. "Mým snem bylo vždy hrát v zahraničí či evropské poháry. A to doufám, že se mi v příští sezoně splní. Teď je náš společný cíl vyhrát titul, aby se mi ten sen mohl naplnit," prohlásil.

"Je mi sympatické, že chce Nymburk v první řadě přivádět české hráče, protože v tom byla vždy jeho síla. Pro mě bude snazší se tu adaptovat, protože většinu hráčů znám," doplnil účastník předloňských olympijských her v Tokiu i loňského Eurobasketu v Praze a Berlíně.

Nymburk hledá náhradu i za Simmonse. "Oslovili jsme jiného českého hráče, ale nedomluvili jsme se. Zřejmě tak budeme muset sáhnout po zahraniční akvizici. Momentálně máme v hledáčku několik hráčů a snažíme se vybrat nejlepší variantu," dodal Sokolovský.

Kyzlink mění Německo z Francie

Devětadvacetiletý Kyzlink působil naposledy v německém Bambergu, kde mu po minulé sezoně vypršela smlouva, a od té doby rodák z Vyškova hledal angažmá. 

"Chtěli jsme najít hráče, který by doplnil náš tým v této sezoně. Trvalo to dlouho a bylo to komplikované, ale nakonec se to vyplatilo, protože se nám podařilo podepsat Tomáše. Je to dobrý a vysoký hráč s velkým basketbalovým IQ. Jeho všestrannost nám pomůže," řekl sportovní ředitel Limoges Kevin Ansett.

Kyzlink se do Francie vrací po šesti letech, naposledy tam působil v druholigovém JL Bourg. Během kariéry také hrál ve španělském Cáceres, slovinském Helios Suns Domžale, italském Treviglu, Sieně, Benátkách, Virtusu Řím, Reggiu Emilia a také v USK Praha.

Naposledy hájil dres Bambergu, kde měl průměr 9,3 bodu a 4,3 doskoku na zápas. Po příchodu krajana Jaromíra Bohačíka v klubu skončil. Během zářijového mistrovství Evropy si navíc přetrhl v osmifinále proti Řecku vaz v kotníku a dlouho rehabilitoval. Nyní si v Limoges zahraje vedle francouzské ligy i další fázi Ligy mistrů. Debutovat v novém týmu by měl 11. ledna proti Ludwigsburgu.

"Bylo pro nás důležité mít nového hráče do rotace, abychom si udrželi dost sil na závěrečnou část sezony. Chtěli jsme najít basketbalistu, který by nijak nezměnil týmovou chemii. Tomášovi je takřka třicet let, evropský basketbal dobře zná a může doplnit ostatní hráče," dodal trenér Massimo Cancellieri.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články