Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Satoranský změnil názor, restart NBA je správný a fér. Pomůže to k uklidnění společnosti, věří

Pro Tomáše Satoranského sezona NBA už skončila. Restart rozšířeného play-off plánovaný na konec července se jeho Chicaga a dalších sedmi celků týkat nebude. Na počátku koronavirové krize se klonil spíš k ukončení soutěže, teď už vidí věc trochu jinak a myslí si, že jedním z důvodů, proč se vedení NBA rozhodlo ročník dokončit, je i současné dění ve Spojených státech, kde bují protesty proti rasismu v souvislosti se smrtí George Floyda.

Rozehrávač Chicaga Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK/AP autor: Nam Y. Huh

Na velkou koronavirovou tragédii v USA pomalu navázaly jedny z největších protestů proti rasismu za poslední dekády. "Myslím, že to byl i jeden z hlavních důvodů, proč se šéfové NHL a NBA rozhodli soutěže dokončit. Chtějí sport dostat do popředí. Američané sport milují a pomůže to k uklidnění společnosti," je přesvědčen jediný Čech v současnosti hrající nejprestižnější basketbalovou soutěž světa.

Definitivní rozhodnutí – velká úleva

Slavná NBA stanovila předběžný termín restartu sezony na 31. července. Dvaadvacet týmů z 30 dohraje ročník v obřím sportovním komplexu areálu ESPN Wide World of Sports na Floridě. Tomáš Satoranský a jeho Chicago u toho ale nebudou.

Zkušený rozehrávač to očekával. "Je to velká úleva, že bylo něco oficiálně oznámeno," prohlásil.

Ještě minulý týden počítal s oběma variantami, tedy i s tím, že by se vrátil do USA a sezonu by dohrál. "Ale respektuju to, jak to bylo rozhodnuto. Je to fér. Západní týmy jsou silnější než východní a celou dobu to bylo, zaslouží si mít víc účastníků," dodal.

"Ničeho nelituji"

Chicago mělo do play-off daleko, ve Východní konferenci patřila Bulls v době přerušení jedenáctá příčka s bilancí 22 výher a 43 porážek. Jen o dvě vítězství víc měl na kontě bývalý tým českého rozehrávače Washington, který bude v Orlandu hrát jako tým s nejhorší dosavadní bilancí. Přestup do jiného klubu Satoranskému ale v tomto světle vůbec nevadí. "Takhle dozadu se nikdy neohlížím. Ničeho nelituji," zdůraznil.

Plně si je vědom, že sezona pro klub nebyla úspěšná. "Naše výkony nebyly stabilní, byly tam velké výkyvy. Máme před sebou spoustu práce a zlepšování." Jenže hrát se přestalo před více než dvěma měsíci a začátek nového ročníku zůstává v nedohlednu. "Je to frustrující, že bude velká prodleva bez zápasů a bude specifické se připravit na novou sezonu," přiznal český reprezentant.

Ještě v březnu byl Satoranský k obnově NBA hodně skeptický, postupně se ale jeho pohled změnil. "Přišlo mi to nereálné, byla tam velká nejistota, nikdo něvěděl, co se bude dít. Můj názor se změnil. Pro společnost to může být dobrý přínos a první znak, že se věci vrací do normálu," podtrhl.

Specifický a mentálně obtížný závěr

Až se sezona v Orlandu rozběhne, rozhodně si to nenechá ujít a chystá se vše sledovat v televizi. Bude podle něj zajímavé, jak se hráči vyrovnají s podmínkami zápasů bez diváků. "Bude to velice specifický a mentálně těžký pro ty týmy a hráče. V NBA se nikdy nehrálo bez diváků," upozornil Satoranský.

Sám své zkušenosti s prázdnými halami připomněl, to ale byly jednotlivé zápasy třeba při trestech pro fanoušky. "Ale tady se bavíme o celém turnaji a několika desítkách zápasů. Týmům to bude chvíli trvat, než si zvyknou," dodal.

Návrat domů – správné rozhodnutí

Po předčasném konci sezony ještě v čase velké nejistoty více než měsíc pobýval ve Spojených státech, teď už je delší dobu v Evropě a je rád. "Chtěli jsme se vrátit do Česka, protože jsme si mysleli, že bude situace v Americe gradovat. Jsem štastný, že jsem dostal rodinu do Česka, kde se rychle vrací situace do normálu. Bylo to dobré rozhodnutí," je přesvědčen Satoranský.

V čase bez basketbalu nelení. "Mám štěstí, že tu mám svého kondičního trenéra Michala Miřejovského, který je velmi kreativní. Hraju hodně tenis, jezdím na kole."

Na druhou stranu ale ví, že hra a basketbalové dovednosti hodně chybí. "To bude největší výzva – zvlášť pro hráče, kteří se nedostali do nového play-off formátu. Já naštětsí budu mít přístup do haly. Můj bývalý klub USK Praha je v tomhle velice vstřícný. Už jsem přemýšlel, že bych se zapojil do tréninku s klubem, budeme mít i reprezentační srazy. Hra pět na pět člověku chybí a individuální příprava mu to nenahradí."

Budoucnost sebe a Chicaga se snaží vnímat pozitivně. "Tým je hodně mladý a je v letech, kdy se buduje vítězná mentalita, hledá se identita. Bylo tam hodně nestabilních výkonů. Ale doufám, že druhé roky jak pro mě indivudálně, tak pro týmy bývají lepší..."

Hráči zatím návrh NBA neodsouhlasili, chtějí projednat detaily

Hráčská asociace zatím neposvětila návrh na dohrání sezony NBA, dohodla se pouze na tom, že bude s vedením ligy dál jednat o detailech. Z prohlášení NBPA nicméně vyplývá, že s formátem pokračování soutěže s 22 týmy v Orlandu v zásadě souhlasí.

"Odsouhlasili jsme další jednání s NBA o scénáři s 22 týmy pro restart sezony 2019/20. Zbývá ještě dojednat řadu podrobností a přijetí tohoto scénáře stále vyžaduje shodu všech stran na všech aspektech souvisejících s pokračováním soutěže," uvedla hráčská asociace NBPA v prohlášení.

Podle zdroje ESPN je v návrhu problematickou částí především záměr zahájit nový ročník již 1. prosince, zatímco předtím se spekulovalo o konci posledního měsíce v roce. Přípravné kempy před sezonou 2020/21 by v takovém případě měly začít 10. listopadu, tedy ani ne měsíc po nejzazším termínu posledního finále. Brzký začátek ligy je podle všeho motivován snahou umožnit hráčům NBA účast na olympijských hrách v Tokiu a také snahou vyhnout se termínové kolizi se začátkem přespříští sezony ligy amerického fotbalu NFL.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články