Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Satoranský: Zase jsme nezvládli koncovku. Jsem ale hrdý, jak jsme zareagovali v prodloužení

Kapitán Tomáš Satoranský nedopustil, aby čeští basketbalisté ztratili s favorizovanou Kanadou skvěle rozehraný zápas a zachoval výběru kouče Ronena Ginzburga naději na účast na olympijských hrách v Tokiu. V semifinálovém duelu kvalifikace ve Victorii rozhodl 1,8 sekundy před koncem o výhře nad domácím favoritem 103:101 po prodloužení. Přímý přenos utkání Česko - Řecko sledujte v pondělí od 00:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Satoranský se raduje z postupu do finále olympijské kvalifikace
zdroj: AP autor: Chad Hipolito

Jediná výhra teď dělí národní tým od první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 ještě z dob Československa. O letenky do Tokia si Satoranský se spoluhráči zahraje v noci na pondělí s Řeckem.

"Jsem hrdý, jak jsme dokázali zareagovat v prodloužení. Bylo to hodně špatné před ním. Nevěděl jsem, kde vzít sílu, ale ukázali jsme, že jsme skupina, která drží spolu. Dovedli to do vítězného konce a jsem rád, že se můžeme porvat o olympiádu ještě v jednom zápase," řekl po utkání Satoranský.

On sám 57 sekund před koncem čtvrté čtvrtiny zvyšoval dvěma proměněnými trestnými hody už na 92:82, ale ani to nestačilo k dotažení do vítězného konce v běžné hrací době.

V té Češi ani jednou neprohrávali, ve třetí čtvrtině vedli dokonce o 13 bodů, na začátku čtvrté ještě o 12 bodů.

Podobně při dramatickém závěru druhé duelu ve skupině a Uruguayí (80:79) ale pod tlakem soupeře v závěru chybovali a náskok se rozplynul.

"Koncovka byla zase nezvládnutá. Kanaďané ale i přes některé chyby dávali těžké střely, které nedokázali dát během zápasu. Ukázali, že jsou velice talentovaný tým, který má osm hráčů v NBA," byl si dobře vědom síly soupeře rozehrávač Chicaga Bulls, který je jediným aktuálním českým zástupcem v nejlepší lize světa.

Češi hned na začátku získali náskok 15:6 a Kanaďané dokázali v běžné hrací době jen šestkrát vyrovnat stav. Pětkrát to bylo v první polovině utkání a potom až v závěru díky trojkové střele Andrewa Wigginse 11 sekund před koncem na 94:94.

"Myslím, že jsme skvěle začali. Já jsem klukům říkal, že Kanaďani vypadají mrtví, že nás podcení. Bylo to vidět už v rozcvičení, kdy to skoro odchodili. Takže jsme se nahecovali a věděli, že jim chceme ukázat, že umíme hrát dobrý basket, aby nás začali respektovat," prohlásil Satoranský.

V prodloužení šla Kanada do vedení 99:94, ale Češi měli síly i na obrat a Satoranský ocenil vedle týmového výkony i individuální výkony.

"Blake (Schilb) předvedl úžasný zápas. Je skvělé, že se v něm vzala ta síla. Dodal nám sebevědomí tím, jak těžké střely dal," komentoval 31 bodů sedmatřicetiletého Schilba.

"Pak jsme se přidali i my, Ondra Balvín zahrál skvěle, s Honzou Veselým byli strašně důležití a sbírali doskoky," dodal Satoranský k 15 obranným doskokům Balvína a dalším osmi Veselého.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články