Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Satoranský vrací do NBA českou stopu. Musím být hlavně trpělivý, říká

New York – Jako čtvrtý Čech po Jiřím Zídkovi, Jiřím Welschovi a Janu Veselém si atmosféru zámořské NBA vyzkouší Tomáš Satoranský. Český reprezentační rozehrávač se stejně jako před pěti lety jeho vrstevník Veselý pokusí prorazit v dresu Washingtonu. S Wizards by měl útočit na play-off, hlavní favorité jsou ale jinde. Ve finále by se podle odborníků měli znovu potkat poslední dva vítězové soutěže, obhájci titulu z Clevelandu v čele s LeBronem Jamesem a jedna z nejsilnějších sestav posledních let v dresu Golden State.

Tomáš Satoranský v dresu Washingtonu
zdroj: AP autor: Nick Wass

Satoranský během přípravných zápasů strávil na hřišti v průměru přes 22 minut. "Jsem rád, že jsem měl tolik minut a mohl jsem si vyzkoušet a zvykat na NBA. Myslím, že to byl záměr trenéra, aby mě jako jediného nového hráče z Evropy vyzkoušel v přípravných zápasech. Cením si toho a doufám, že budu moct teď něco vrátit i na začátku sezony," řekl Satoranský.

Je si ale vědom toho, že musí být trpělivý, pokud bude hrát během sezony méně. "Základní pětka je jasná. Na nás z lavičky je vyvíjen tlak, abychom odehráli kvalitní minuty. Musím být trpělivý a připravený odevzdávat sto procent, když jdu na hřiště v jakémkoliv časovém intervalu. Věřím, že mě trenér bude využívat už od začátku, ale uvidíme, jak to bude vypadat," uvedl odchovanec USK Praha.

Je nám líto, video expirovalo.
Blíží se start NBA, do boje jde i Satoranský

Čtyřiadvacetiletý rozehrávač zatím ani neví, jestli bude nastupovat na své oblíbené pozici. "Co jsem pochopil z přípravných zápasů, tak si myslím, že budu alternovat i jinde. Bude záležet na naší sestavě a zápasech, kam se trenérovi budu zrovna hodit. Musím být připravený na cokoliv a nic mě nesmí zaskočit," řekl Satoranský.

V přípravě si zahrál i proti hvězdnému Jamesovi a jeho Clevelandu. A právě nejužitečnějšího hráče posledního play-off při jedné akci pokořil ve hře jeden na jednoho. "V Česku z toho byla velká věc, ale pro mě to byla jedna akce. Bylo to nafouknuté. Přitom LeBron nám dal 18 bodů do poločasu, takže titulky, že Satoranský si povodil LeBrona, nejsou na místě," řekl.

Washington se v přípravě zlepšoval a zakončil ji výhrami nad Clevelandem a Torontem. Satoranský věří, že si to Čarodějové přenesou i do sezony. "Těším se na celý ten kolotoč NBA a sezonu s novým týmem. Budu poznávat nová města, haly, fanoušky. Už jsem si to užíval v přípravě, když jsme hráli ve velkých arénách proti skvělým hráčům," uvedl český reprezentant.

Satoranský bude jedním z rekordních 113 zahraničních hráčů na soupiskách týmů NBA. Největší zastoupení budou mít opět Kanaďané (11), následují Francouzi (10), Brazilci (9), Australané (8) a Chorvaté (5). Evropu reprezentuje 61 hráčů. Hned sedm akvizic s jiným než americkým občanstvím mají v kádru Utah Jazz.

Sport
zdroj: ČT4

Utkají se o titul znovu Cleveland a Golden State?

Oba finalisté minulé sezony opět patří k největším favoritům na pohár Larryho O'Briena. Myslí si to i generální manažeři NBA, když drtivá většina z nich hlasovala, že se Cleveland a Golden State střetnou ve finále. A v repríze červnového souboje dvě třetiny z nich favorizují Warriors, kteří letos nečekaně titul neobhájili, byť nad Jamesovým Clevelandem vedli už 3:1 na zápasy.

Vedení klubu proto v létě sáhlo k nečekanému kroku a už tak silný tým vylepšilo o Kevina Duranta. Čtyřnásobný nejlepší střelec soutěže přišel jako volný hráč z Oklahomy. Se Stephenem Currym, Klayem Thompsonem a Draymondem Greenem tvoří možná jednu z nejsilnějších sestav v historii soutěže. Odešel pouze australský pivot Andrew Bogut do Dallasu.

Kevin Durant
zdroj: AP autor: Sue Ogrocki

Právě Durantův odchod do Oaklandu ale vyvolal podobné emoce jako před lety Jamesův přestup z Clevelandu do Miami. "Rozhodoval jsem se podle sebe a ne podle toho, jestli můj přestup bude někomu líto nebo mu bude vadit. Zamyslel jsem se nad tím, co je pro mě nejlepší jako hráče a člověka, a vyšli mi z toho Warriors," prohlásil Durant.

Cleveland rovněž udržel pohromadě téměř kompletní mistrovský tým, který doznal jen kosmetických úprav. Mimo jiné přišel zkušený pivot Chris Andersen, se kterým se James zná z Miami.

Tradiční těžká váha Západní konference San Antonio se poprvé představí bez Tima Duncana, který stejně jako další legendy Kobe Bryant z Los Angeles Lakers a Kevin Garnett z Minnesoty ukončil v létě kariéru. Spurs by ale měl udržet ve špičce jeden z nejlepších Evropanů v historii soutěže Pau Gasol, který přišel z Chicaga. Oklahomu už bez Duranta nebo Serge Ibaky by zase měl táhnout zejména rozehrávač Russell Westbrook.

Černým koněm soutěže by mohla být Minnesota, která dala dohromady velmi perspektivní mladý tým v čele s Karlem-Anthonym Townsem a Andrewem Wigginsem a letos už by se měly začít dostavovat výsledky.

Na Východě budou vedle Clevelandu mezi favority patřit Toronto, Boston a posílený New York, který získal z Chicaga hvězdy Joakima Noaha a Derricka Rose. Bulls naopak přivedli dosavadní hvězdu Miami a chicagského rodáka Dwyana Wadea. Do bojů o přední příčky by chtěl promluvit také Satoranského Washington, kterému se v minulém ročníku i vinou zranění opor nepovedlo vůbec postoupit do play-off.

Zdroj
ČT sport, ČTK, ČRo, ESPN, NBC Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články