Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Satoranský už trénuje a nemůže se dočkat zápasů. Před prvním na Královce jsme natěšení, prohlásil

Už i s největší hvězdou se připravuje česká basketbalová reprezentace na zářijové mistrovství světa v Číně. Sedmadvacetiletý rozehrávač Tomáš Satoranský, který v letní přestávce změnil v NBA působiště a stěhoval se z Washingtonu do Chicaga, s týmem kouče Ronena Ginzburga poprvé trénoval v Nymburku.

Tomáš Satoranský na tréninku české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Mám přes léto dost natrénováno. Nebyl žádný problém hned naskočit a hrát. S klukama se znám deset let a s některými i déle. Znám také systémy kouče Ginzburga," řekl Satoranský. Podle regulí se jako hráč z NBA mohl zařadit do přípravy nejdříve 30 dnů před startem šampionátu.

Od pátku do neděle čeká reprezentaci první ze tří přípravných turnajů, v pražské hale Královka se utká postupně s Tuniskem, Polskem a Jordánskem. Příští týden budou basketbalisté hrát od pátku do neděle na turnaji v Hamburku s Polskem, Německem a Maďarskem. Generálkou na světový šampionát, kde se samostatné Česko představí poprvé v historii a dostalo se tam od dob Československa po 37 letech, bude turnaj v Soulu. Od 24. do 27. srpna změří síly s Angolou, Koreou a Litvou.

"Cítím, že se na to hrozně těším. I do zápasů - už jsem strašně dlouho nehrál nějaký pořádný pět na pět. Těším se, že budeme mít devět přípravných utkání. To je skvělá porce před startem mistrovství světa. Myslím, že jsme všichni natěšení, až budeme hrát v pátek první z nich na Královce," doplnil Satoranský.

Po jeho zapojení trénuje s týmem 15 hráčů, z kterých vykrystalizuje finální dvanáctičlenný výběr. Z původně nominované dvacítky definitivně padla šance na účast pivota Jana Veselého kvůli potížím s kolenem, a s týmem nejsou ani rozehrávači Petr Šafarčík, Viktor Půlpán a Jakub Tůma a také pivot Petr Heřman.

"Jsme s nimi stále v kontaktu, ale patnáct hráčů je teď akorát. Kdyby přišlo zranění, tak bychom oslovili hráče, aby se vrátili. Je ale zbytečné je tady držet," vysvětli kouč Ginzburg, jenž už se také těší na zápasovou přípravu.

"Saty se zapojil - budeme mít tři čtyři tréninky spolu, než začneme hrát. Je hodně zápasů, v nichž uvidíme chemii a ukážou se problémy, které se budeme snažit odstranit. Bude to dobrý test na to, co budeme potřebovat zlepšit. Neočekávám, že to bude na začátku na sto procent. Budeme pohromadě i se Satym pár dnů. Věřím, že každým zápasem budeme vypadat lépe," doplnil Ginzburg.

Od konce minulého týdne se zapojil do tréninku s týmem také pivot Martin Kříž, jenž se v polovině května podrobil operaci přetržené Achillovy šlachy. "Věřím, že Martin bude v pořádku. Tak za deset dní uvidíme," dodal izraelský trenér českého týmu.

"Musím to zaklepat, ale zatím to jde podle plánu, jak jsme si to nastavili s doktorem a trenérem. Pomalu, ale jistě se zapojuji do tréninku a doufám, že ten čas, který strávím na palubovce, se bude jen navyšovat. Achilovka podle doktorů a veškerých vyšetření vypadá v pořádku. Jediné, co mě trošku brzdí, je mobilizace kotníku poté, co byla noha dlouho zafixovaná," prohlásil Kříž.

Ještě na přípravu do Koreje pocestuje s týmem čtrnáct hráčů a finální dvanáctka pojede až na šampionát do Číny. "Je to jednak z důvodů termínů FIBA, která tlačí do určitých dat, a také z praktických důvodů. Chceme čtrnáctku držet do nejdéle, abychom měli alternativy a možnost reagovat," zakončil manažer české reprezentace Michal Šob.

Přehled hráčů v přípravě české basketbalové reprezentace před MS:

Rozehrávači: Tomáš Vyoral (Pardubice), Jakub Šiřina (Opava), Vít Krejčí (Olivar Zaragoza/Šp.), Tomáš Satoranský (Chicago/NBA).

Křídla: Jaromír Bohačík, Vojtěch Hruban, Pavel Pumprla (všichni Nymburk), Michal Mareš (USK Praha), Lukáš Palyza (Olomoucko), Blake Schilb (Remeš/Fr.).

Pivoti: Martin Kříž, Martin Peterka (oba Nymburk), Šimon Puršl (Svitavy), Patrik Auda (Boulazac/Fr.), Ondřej Balvín (Bilbao/Šp.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články