Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Satoranský si zkusí NBA, s Washingtonem má uzavřít tříletou smlouvu

Washington - Basketbalista Tomáš Satoranský je na odchodu do NBA. S Washingtonem se dohodl na tříleté smlouvě, která mu vynese devět milionů dolarů. Oficiálně může klub podle pravidel soutěže oznámit angažování českého rozehrávače až ve čtvrtek, Satoranský pak smlouvu podepíše pravděpodobně 10. července po návratu z olympijské kvalifikace v Bělehradu.

"Načasování není úplně nejlepší, raději bych byl, kdyby se to řešilo jindy. Chci se koncentrovat na kvalifikaci, protože je to pro český basketbal mimořádná šance. Ale musel jsem se rozhodnout během několika hodin," uvedl Satoranský.

Právě Washington Satoranského v roce 2012 draftoval, ale v zámoří si čtyřiadvacetiletý český reprezentant dosud zahrál pouze letní ligu NBA. Uplynulé dvě sezony strávil v Barceloně, kde se vypracoval v jednoho z klíčových hráčů.

V březnu prodloužil s katalánským celkem smlouvu do roku 2020, ale zřejmě ji nedodrží. Barcelona obdrží od Washingtonu za trojnásobného nejlepšího českého basketbalistu odstupné 650 tisíc dolarů. Podle Satoranského agenta Phillipa Paruna jde o jednu z nejvyšších kompenzací, kterou tým z NBA za hráče Evropy zaplatí, přesnou částku ale Parun nepotvrdil.

Tomáš Satoranský: "Domluvili jsme se na ústní dohodě. Zatím to ještě není oficiální. Je tam ještě hodně procedur, které nemohu řešit z Bělehradu na tomto turnaji. Jsem tu kvůli jiným věcem."

Washington letos na rozdíl od minulých dvou sezon nepostoupil do play-off. V základní části měl vyrovnanou bilanci 41 vítězství i porážek a ve Východní konferenci obsadil desáté místo. U týmu pak skončil trenér Randy Wittman a nahradil ho Scott Brooks.

Hlavním rozehrávačem je John Wall, největší hvězda klubu, který však mívá často zdravotní potíže. Nově na rozehrávku přišel z Utahu Trey Burke.

"Nikdy si hráč nebude jistý, že nastal ten správný čas. Je třeba dát na vlastní pocity. Já cítil, že jsem se vyhrál v Evropě a uvidíme, jestli je to správný čas odejít," řekl Satoranský.

"Pokud k tomu skutečně dojde, je to splnění mého snu, který tam byl vždycky od doby, co jsem začal hrát. Je to to nejdůležitější, čeho jsem chtěl dosáhnout. Je to pro mě i motivace se stále zlepšovat," dodal.

V NBA se dosud představili jen tři Češi - Jiří Zídek, Jiří Welsch a Jan Veselý. Právě na něj může Satoranský navázat, neboť Veselý odstartoval v roce 2011 právě v dresu Washingtonu své zámořské působení. V týmu Wizards hrál necelé tři sezony, než ho klub vyměnil do Denveru. V posledních dvou ročnících je lídrem Fenerbahce Istanbul, ale spekuluje se o tom, že by se mohl do NBA v nadcházející sezoně vrátit.

O angažmá v prestižní soutěži bude v nejbližší době usilovat Ondřej Balvín, který si podle zámořských médií vybojoval místo na soupisce Denveru pro zápasy letní ligy NBA v Las Vegas. Třiadvacetiletý pivot vysoký 217 centimetrů má za sebou životní sezonu v Seville, kde patřil k nejlepším podkošovým hráčům španělské ligy.

Kvůli šanci získat smlouvu v NBA se Balvín omluvil z reprezentace, která v tomto týdnu bude v Bělehradu i se svými hlavními hvězdami Satoranským a Veselým bojovat v kvalifikaci o olympijské hry.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články