Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Satoranský si zahraje NBA, smlouvu podepsal s Washingtonem

Washington - Česká republika bude mít znovu svého zástupce v nejlepší basketbalové soutěži světa NBA. Čtyřiadvacetiletý rozehrávač Tomáš Satoranský podepsal smlouvu s Washingtonem a stane se tak čtvrtým českým hráčem, který si v zámoří zahraje. Předtím se to povedlo Jiřímu Zídkovi, Jiřímu Welschovi a Janu Veselému.

"Je to splnění snu, který mám už od dětství, co jsem začal hrát basket. Je to pro mě obrovská výzva, ale bude to také velká změna po sedmi letech ve Španělsku. Jsem typ člověka, který se na každou takovou výzvu těší. Je to pocit velké hrdosti být čtvrtý Čech v NBA," uvedl Satoranský. Detaily smlouvy klub Wizards nezveřejnil. Podle dřívějších informací uzavřel tříletou smlouvu, která mu vynese devět milionů dolarů (zhruba 219 milionů korun).

Wizards draftovali Satoranského v roce 2012 jako 32. v pořadí. Klub ho ale nechal ještě čtyři roky vyhrát v Evropě. V posledních dvou letech se výrazně prosadil v Barceloně a stal se jednou z evropských hvězd.

"Máme radost, že se nám povedlo přivést Tomáše poté, co jsme několik let sledovali jeho vývoj. Přináší energii a atletičnost na obou rozehrávačských postech, což nám dává pro novou sezonu více možností na hřišti," uvedl prezident Wizards Ernie Grunfeld.

Přestože na začátku roku prodloužil s katalánským celkem smlouvu o další čtyři sezony, rozhodl se odejít do NBA. Barcelona by od Washingtonu měla za trojnásobného nejlepšího českého basketbalistu získat odstupné kolem dvou milionů dolarů (asi 49 milionů korun).

"Bylo toho celkem dost. Verbální dohoda přišla v době, kdy jsme byli s reprezentací na (olympijské) kvalifikaci v Srbsku. Byl jsem domluvený, že z Bělehradu odletím rovnou do Washingtonu na zdravotní prohlídky a podepíšu kontrakt. Byla tam spousta cestování a změn časového pásma. Dopadlo to ale dobře a mohli jsme pokračovat dál," popsal Satoranský.

Španělsko, kde hrál od 17 let, se pro něj stalo druhým domovem, proto připouští, že ho odchod z Barcelony částečně mrzí. "I přesto, že je to NBA, tak Barcelona se mi opouští těžko. Dá se říct, že pro mě nyní představuje domovský klub. Velmi jsem si to tam oblíbil a cítím se jako barcelonský fanoušek. Bylo to těžké rozhodnutí opustit tak skvělý klub. O to těžší, že jsme nic nevyhráli, a neodcházím tak z klubu v tom nejlepším momentu. Doufám, že třeba jednoho dne se tam budu mít možnost vrátit," prohlásil český rozehrávač.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský se upsal Washingtonu a bude čtvrtým Čechem v NBA

V uplynulé sezoně patřil ke klíčovým hráčům Barcelony. V průměru měl ve španělské lize 10,7 bodu a 4,3 asistence na utkání, při střelbě za tři body úspěšnost 44 procent. V Eurolize to bylo jen o bod na utkání méně. Do NBA s ním míří i spoluhráč Alex Abrines, který bude hrát za Oklahomu.

Celkově došlo během tohoto léta k jednomu z největších odlivů euroligových hvězd do NBA v historii. Na vině je zvýšení platového stropu zámořských klubů ze 70 na 94 milionů dolarů na rok. Zájem byl také o návrat Jana Veselého, ten se však rozhodl setrvat ve Fenerbahce Istanbul. V Letní lize se představil v dresu Denveru pivot Ondřej Balvín, jenže měl by také ještě znovu zamířit do Evropy a pátým Čechem v NBA by se mohl stát možná za rok.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články