Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Satoranský s Veselým si o titul v Eurolize nezahrají, Real vyzve ve finále Olympiakos

Tomáš Satoranský a Jan Veselý si o titul v Evropské lize nezahrají. Barcelona podlehla v semifinále Final Four tradičnímu rivalovi Realu Madrid 66:78 a v neděli ji v Kaunasu čeká boj o třetí místo. Real se utká o rekordní jedenáctý triumf v soutěži s Olympiakosem Pireus, který zdolal díky obratu ve třetí čtvrtině Monako 76:62.

Utkání Barcelona – Real Madrid
zdroj: Reuters autor: Ints Kalnins

Jednatřicetiletý Satoranský, jenž se po šesti sezonách v NBA dostal do prvního Final Four v kariéře, zaznamenal v utkání sedm bodů, 11 doskoků a tři asistence.

Porážku neodvrátil ani sedminásobný účastník závěrečného turnaje Veselý, který přidal čtyři body, šest doskoků a jednu asistenci.

Nejlepším střelcem Barcelony byl s 16 body Álex Abrines. Real táhl Walter Tavares, který nasbíral 20 bodů a 15 doskoků.

"Je to velké zklamání. Nevím, co na to říct. Nevím, co se ve druhém poločase stalo," řekl po utkání Veselý pro Radiožurnál Sport. "Zápas o třetí místo je zbytečný. Bohužel to ale musíme hrát. Zkusíme ho vyhrát," doplnil.

Barcelona prohrála s Realem třetí ze šesti vzájemných zápasů v sezoně. Proti "Bílému baletu" neuspěla v semifinále Euroligy už loni, kdy mu podlehla 83:86. Katalánský tým přišel o šanci získat v soutěži třetí titul po letech 2003 a 2010.

"Myslím si, že jsme nefungovali dobře jako tým a kompaktní celek. V zápase nám to chybělo. Bylo tam více faktorů, které to způsobily. Chtěli jsme hodně věcí řešit individuálně a to byl asi problém. Pak jsme se trochu rozpadali v útoku a neměli ani to procento, které nám dávalo šanci na úspěch. Bylo tam moc chyb na to, abychom porazili Real Madrid, který si to pohlídal," uvedl Satoranský.

Barcelona zahájila duel povedenou tříbodovou palbou. V první čtvrtině sice netrefila ani jeden pokus za dva body, ale díky šesti trojkám držela s Realem skóre 18:18.

Trenér Šarunas Jasikevičius přišel na chvíli ve druhé části o litevského rozehrávače Rokase Jokubaitise, který si po jednom ze soubojů ulomil dva zuby. Barcelona pokračovala v úspěšné střelbě z dálky a do přestávky si vypracovala vedení 42:36.

Zvýraznit náskok mohl ještě Satoranský trefou přes půl hřiště, ta ale přišla po zaznění klaksonu. Reprezentační rozehrávač měl tou dobou sedm bodů.

Satoranský dál patřil k důležitým hráčům a zvedl fanoušky v hale efektní smečí. Pohledná trefa ale nebyla uznána kvůli předchozí nesportovní chybě Ádáma Hangy.

Real po následných dvou nevyužitých trestných hodech Veselého ožil a díky patnácti bodům v řadě otočil na 54:47.

Barcelona ještě na začátku závěrečné části vyrovnala, v důležité pasáži ale pomohl Realu devíti body za sebou Sergio Rodríguez.

"Bílý balet" v závěru už náskok udržel a může dál navázat na dosud poslední triumf z roku 2018.

"Mám velkou radost. Odvedli jsme skvělou práci a drželi se plánu. Věděli jsme, že má Barcelona dobrý tým a nikdy se nevzdává. Bylo nám jasné, že to bude těžké. Snažili jsme se vyvarovat chyb, navzájem si pomáhat a držet se stále ve hře," řekl Tavares, který se v závěru blýskl i blokem proti Veselému.

Druhým finalistou je Olympiakos Pireus. Vítěz základní části oplatil Monaku dvě porážky z dlouhodobé fáze soutěže. K triumfu mu pomohl 19 body nejlepší střelec Saša Vezenkov.

Blízko k double double byl jeho spoluhráč Kostas Papanikolau, jenž k 15 bodům přidal osm doskoků. Za Monako dali 17 bodů Mike James a Elie Okobo. Olympiakos dál živí naději čtvrtý euroligový titul. Naposledy uspěl v soutěži před deseti lety.

Olympiakos se v první půli nedokázal vyrovnat s pečlivou obranou Monaka. Tým trenéra Saši Obradoviče, který je ve Final Four poprvé, vedl v poločase i díky Jamesovým třinácti bodům 41:29.

Řecký tým ale za čtyři minuty třetí části otočil duel šňůrou 14:0 a vyhrál čtvrtinu o 25 bodů. V závěru už Olympiakos svůj náskok kontroloval a postoupil do svého prvního finále Evropské ligy od roku 2017. Už má jistotu, že vylepší loňské čtvrté místo.

Final Four Evropské ligy basketbalistů v Kaunasu - semifinále:

Olympiakos – Monako 76:62 (14:20, 29:41, 56:43)
Nejvíce bodů: Vezenkov 19, Papanikolau 15, Fall 12 - Okobo a James po 17, Loyd 11.

Barcelona - Real Madrid 66:78 (18:18, 42:36, 55:58)
Nejvíce bodů: Abrines 16, Laprovittola 12, Kuric 11 (Satoranský 7 bodů, 11 doskoků, 3 asistence, Veselý 4 body, 6 doskoků, 1 asistence) - Tavares 20, Hezonja 14, Rodríguez 12.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články