Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Satoranský: Motivaci na MS máme obrovskou. Věřím v postup ze skupiny

Tomáš Satoranský jako jeden z pilířů reprezentace pomohl dostat české basketbalisty poprvé v samostatné historii na mistrovství světa. Nikdy si prý nedokázal představit, že by se jednou mohl na takový turnaj dostat. Hodně mu v tom pomáhají i jeho zkušenosti ze zámořské NBA, kde už třetí sezonu nastupuje za Washington Wizards. Jak vidí lídr českého týmu svou další budoucnost v zámoří a může přijít podle sedmadvacetiletého rozehrávače i další úspěch v podobě postupu ze skupiny světového šampionátu?

O tom, zda reprezentace může porážet velké týmy:

"Doufám, že jo. Záleží na tom, zda se sejdeme v nejsilnější možné sestavě a budeme se nadále více sehrávat. Toho času nebylo tolik, ale český basketbal myslím má na to, pravidelně hrát vyrovnané zápasy a porážet ty nejsilnější týmy."

O své roli a tlaku v národním týmu:

"Reprezentaci se snažím táhnout už delší dobu. Vybudoval jsem si s Honzou Veselým nějakou pozici. Sebevědomí mám a naštěstí dopadlo utkání s Ruskem vítězným koncem. Od roku 2017 jsme se posunuli dál a doufám, že na mistrovství světa to bude o něčem úplně jiném. Cítím větší odpovědnost. Hodně mi během tréninků i zápasů pomáhají spoluhráči, kteří mi věří a do téhle pozice mě dostali. Velký tlak ale necítím."

Je nám líto, video expirovalo.
Míčové sporty 2018

O trenérovi reprezentace Ronenu Ginzburgovi:

"Ronen má dlouhou zkušenost s českým basketbalem. Není pro něj náročné komunikovat s hráči a sledovat je, celou dobu se pohybuje v Česku. Do reprezentace nám určitě přidal nějaké prvky ze zahraničních soutěží. Pomáhá to i tomu, že hodně hráčů je venku a dobře se doplňují."

O nejsilnějším momentu jeho reprezentační kariéry:

"Určitě zápas s Ruskem (80:78, pozn. red.). Byl to pro všechny skvělý zážitek. Nikdy jsem nebyl na utkání v České republice s lepší atmosférou. Bylo vidět, že si to lidé opravdu užívají. O tom by to mělo být. Pomáhalo by, kdyby takových akcí bylo víc, a jsem rád, že jsem toho byl součástí."

O postupu na mistrovství světa:

"Jsem už trochu starší a prošel jsem si pár sezonami v zahraničí. Cítím se jinak než jako šestnáctiletý debutant. Je super, když můžeme já a Honza vést tým. Daří se nám pravidelně účastnit mistrovství Evropy a teď jsme se historicky dostali na mistrovství světa. Doufáme, že se nám podaří i další úspěchy a jednou můžeme pomýšlet i na medaili z takovýchto akcí."

O motivaci pro světový šampionát v Číně:

"Nikdo jsme ani nedoufali, že si takový turnaj někdy zahrajeme. Pro nás byla roce 2016 velká euforie, když jsme se dostali na kvalifikaci o olympiádu. Motivace všech hráčů a realizačního týmu je obrovská a doufáme, že se nám podaří postoupit ze skupiny. To bude hodně záležet na losu, jaké týmy nám tam pošlou."

O své pozici ve Washingtonu Wizards:

"Naše bilance na začátku sezony nebyla pozitivní. Měli jsme špatné výsledky, pořád se hledáme (rozhovor vznikal v polovině prosince, pozn. red.), ale na trenérovi bylo, aby udělal změny v kádru. Tohle určitě ovlivnilo můj hrací čas. Už jsem tady třetím rokem a dokážu se adaptovat na víc pozic v týmu, a to mi pomáhá dostávat víc možností na hřišti."

O cizincích v NBA:

"Potýkají se s některými překážkami, které by hráč, který přišel z NCAA (nižší soutěž, pozn. red.), neměl. Viděl jsem to na první sezoně. Musel jsem se adaptovat stylu hry, jak funguje liga, ta strašná porce zápasů a cestování. To mi trvalo hodně dlouho. Minulá sezona pro mě byla daleko úspěšnější, tam jsem si zvykl i na roli startera, kdy jsem odehrál 30 zápasů v základní sestavě. Teď se cítím už součástí NBA a nejsem z ničeho překvapený."

O jeho budoucnosti v NBA:

"Jsem v období, kdy byla budoucnost nejistá, protože se hodně mluvilo o trejdech. Někteří hráči byli vytrejdovaní, nikdo prakticky nevěděl, kde je. Člověk se soustředí od zápasu k zápasu. Takhle se snažím mít nastavený myšlenkový pochod. Nechávám to až po skončení sezony, pak to budu řešit. Nejlepší věc je, když to ukazujete na hřišti a zlepšené výsledky mi dávají větší šanci mít větší možnosti na konci sezony (Satoranský ve čtvrtek při výhře nad Atlantou zaznamenal double-double, 14 bodů a 11 doskoků, pozn. red.) Teď to neřeším a soustředím se na vlastní výkony."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články