Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Satoranský byl draftován do NBA, jde za Veselým do Washingtonu

Newark (USA) - Tomáš Satoranský se stal čtvrtým českým basketbalistou, který byl draftován do NBA. Ve 2. kole si ho jako celkově dvaatřicátého v pořadí vybral Washington. Dvacetiletý rozehrávač Sevilly se tak může stát spoluhráčem aktuálně jediného Čecha v NBA a svého kamaráda Jana Veselého, kterého si Wizards vybrali loni jako šestku. Jedničkou draftu se podle očekávání stal Anthony Davis, od něhož si hodně slibují v New Orleans.

Tomáš Satoranský
zdroj: Getty Images autor: Sebastian Borowski

Odchovanec USK Praha Satoranský tak navazuje na dosud jediné tři Čechy v NBA. Před ním draftem prošli v roce 1995 Jiří Zídek (22. v pořadí), v roce 2002 Jiří Welsch (16.) a loni Veselý. Všichni byli vybráni už v 1. kole, které zajišťuje hráčům smlouvu. Satoranský byl vybrán ve 2. kole, a tak o smlouvu ještě musí během léta zabojovat, aby se stal Veselého spoluhráčem.

I tak má ale poměrně nadějné vyhlídky. Ze 30 hráčů, kteří byli před rokem draftováni ve 2. kole, si jich už 18 zahrálo v jednom z klubů NBA. A například Isaiah Thomas, který byl draftován Sacramentem až jako šedesátý, tedy úplně poslední, byl vyhlášen dvakrát nováčkem měsíce Západní konference a zařadil se mezi opory týmu.

Tomáš Satoranský: "Předčilo to moje očekávání. Myslel jsem si, že po mně sáhne Milwaukee (42.) nebo Detroit. Jsem naprosto překvapený. Ale jsem rád, že to takhle dopadlo. Jsem nadšený, protože jsem s Washingtonem hodně komunikoval. Vědí toho o mně dost. Třeba to, jak bych si to do budoucna představoval." 

Ve Washingtonu navíc postrádají klasického rozehrávače, který by kryl záda klíčovému hráči týmu Johnu Wallovi, kromě loňského nováčka Shelvina Macka. Prezident klubu Ernie Grunfeld však naznačil, že je pro to, aby Satoranský ještě zůstal minimálně rok v Evropě. "Tomáš je velmi nadějný hráč. Hraje nejlepší ligu v Evropě a věříme, že jeho vývoj bude pokračovat. Je možné, že tam ještě na čas zůstane, aby měl dostatek herního vytížení, a později se připojí k nám," řekl Grunfeld.

Ani Satoranský se případnému setrvání v Evropě nebrání. "V Seville mám dobré podmínky k tomu, abych mohl do NBA odejít později. Mnozí si myslí, že by mi Evropa ještě hodně dala, že bych se mohl lépe připravit na NBA. Ve smlouvě mám nyní opci, můžu prodloužit," řekl Satoranský. 

Wizards v draftu vybírali rovněž jako třetí v pořadí a zvolili střelce Bradleyho Beala, který má být posledním chybějícím článkem sestavy po letošní přestavbě týmu. "Je to velmi dobrý střelec z dálky, navíc mu nedělá problém ani zapojit se do defenzivy. Má všechny předpoklady pro to, aby z něj byl kvalitní hráč," vysvětlil volbu trenér Randy Wittman. O Beala hodně stál i Cleveland, který se však neúspěšně snažil dostat na druhou pozici při draftu místo Charlotte. To sáhlo po křídlu Michaelu Kidd-Gilchristovi.

Jedničku draftu udělalo New Orleans podle všech předpokladů z Davise. Vysoký křídelní hráč z univerzity v Kentucky, které pomohl k titulu v NCAA a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem sezony, je považován za jeden z největších talentů posledních 20 let. Dokonce byl jmenován do americké reprezentace pro olympijské hry v Londýně. Vedle ofenzivních schopností vyniká i v obraně a díky zkušenosti na rozehrávce má velký cit pro míč a přihrávku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články