Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Satoranský a Veselý s Barcelonou ve Final Four EL neuspěli, Real vyhrál o bod

Nevyšlo to. Basketbalisté Barcelony s českými reprezentanty Tomášem Satoranským a Janem Veselým skončili ve Final Four Evropské ligy v Kaunasu na posledním, čtvrtém místě. Katalánský celek prohrál zápas o bronz s Monakem 66:78. Ve finále porazil Real Madrid řecký Olympiakos Pireus 79:78. Rozhodující koš trefil 3,1 sekundy před koncem Sergio Llull. "Bílý balet" získal jedenáctý titul a vylepšil vlastní rekord.

Je nám líto, video expirovalo.
Barcelona ve Final Four neuspěla, Real vládl

Barcelona zaznamenala při třetí účasti ve Final Four za sebou nejhorší výsledek a nenavázala na loňské třetí místo. Jednatřicetiletý Satoranský, který startoval v elitní fázi poprvé, zaznamenal v duelu o bronz sedm bodů, tři doskoky a čtyři asistence. O rok a půl starší Veselý přidal šest bodů, čtyři doskoky a jednu asistenci. Nejlepším střelcem týmu trenéra Šarunase Jasikevičiuse byl s 15 body Nikola Mirotič, lídr Monaka Matthew Strazel dal o jeden bod méně.

Zklamaný Satoranský po zápase žádost o rozhovor odmítl. Veselý ho chápal. "Nepřekvapilo mě to. Když jsem dřív nevyhrál tituly ve Final Four, cítil jsem se stejně. Co se po takovémto zápase dá říct? Jsem také frustrovaný," řekl Veselý Radiožurnálu Sport.

Reprezentační pivot hrál po nedávném zranění zad s bederním pásem, který ale během zápasu odhodil. "Spíš jsem nemohl dýchat. Ve druhém poločase jsem ho měl znovu. Těch deset minut v kuse bylo celkem šílených. Spíš mě to limitovalo v dýchání. Proto jsem ho vyhodil," doplnil.

Oba týmy se v boji o třetí místo snažily zapomenout na páteční semifinálové porážky. Barcelona prohrála stejně jako vloni s tradičním rivalem Realem Madrid 66:78, Monako nestačilo při premiéře ve Final Four na Olympiakos Pireus (62:76).

Barcelona držela krok v "zápase zklamaných" jen v úvodu. Za prvních deset minut udělali hráči sedm ztrát a prohrávali 13:24. Vedení týmu Saši Obradoviče narostlo do přestávky na 16 bodů a nic na tom nezměnil ani Veselý, jenž byl tou dobou s Álexem Abrinesem nejlepším střelcem týmu se šesti body.

Barcelona po přestávce snížila na desetibodový rozdíl, více už se jí ale nepodařilo. Monako vývoj utkání dál kontrolovalo, vedlo v jednu chvíli až o 21 bodů a oslavilo historický úspěch. "Jsem na tenhle tým hrdý. Prožíváme úžasnou sezonu. Udělali jsme velký krok na basketbalové mapě," uvedl Obradovič.

Real ve finále korunoval formu z posledních týdnů. "Bílý balet", který před turnajem v Kaunasu otočil čtvrtfinále s Partizanem Bělehrad z 0:2 na 3:2, porazil po Barceloně i řeckého vítěze základní části. Na trůn se vrátil po pěti letech a oplatil Olympiakosu finálovou porážku z roku 2013.

Nejlepším střelcem Realu byl s 15 body Sergio Rodriguez. Jeho spoluhráč Walter Tavares, který obdržel ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče Final Four, zaznamenal s 13 body a 10 doskoky double double. Olympiakosu nestačilo ani 29 bodů bulharského pivota a nejužitečnějšího hráče sezony Aleksandara Vezenkova.

Olympiakos přišel o šanci na čtvrtý titul. Real naopak zvýraznil jedenáctým triumfem vedení v čele historického žebříčku. Druhý CSKA Moskva má o tři trofeje méně.

Final Four Evropské ligy basketbalistů v Kaunasu (Litva):

Finále:

Olympiakos Pireus  Real Madrid 78:79 (24:17, 45:45, 63:59)
Nejvíce bodů: Vezenkov 29, Canaan 21, McKissic 14 – Rodriguez 15, Tavares 13, Hezonja 12.

O 3. místo:

Monako – Barcelona 78:66 (24:13, 44:28, 60:45)

Nejvíce bodů: Strazel 14, Okobo a Diallo po 10 – Mirotič 15, Abrines 9, Kurič, Nnaji a Satoranský po 7 (Satoranský 7 bodů, 3 doskoky, 4 asistence, Veselý 6 bodů, 4 doskoky, 1 asistence).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články