Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Satoranský a spol. otevřou evropskou kvalifikaci. Čeká je těžký zápas v Řecku

Čeští basketbalisté vstoupí v řeckém Pireu do kvalifikace ME. Proti favoritovi skupiny F nebudou favoritem. Přímý přenos sledujte od 19:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Tomáš Satoranský
zdroj: Profimedia

Řecku podlehl národní tým v září 2022 v osmifinále EuroBasketu v Berlíně, kde zářila hvězda Milwaukee Giannis Antetokounmpo, který při výhře 94:88 zaznamenal 27 bodů a deset doskoků. Tomáš Satoranský, který tehdy hrál ME se zraněným kotníkem, si nemyslí, že jeho absence je pro Řeky výrazným oslabením.

"Myslím, že to pro ně nebude vůbec problém, protože Janis kromě mistrovství Evropy a světa s nimi nehrál často. Hráli i lepší basket bez něj. Mají úžasné individuality a hlavně už spolu hrají dlouho. Panathinaikos, Olympiakos, ten kádr řeckých hráčů je dlouhodobě stejný," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský, Hruban a debutant Sýkora o síle českého výběru

V kádru Řecka je Antetokounmpův mladší bratr Kostas, který byl v roce 2020 v kádru šampiona NBA Los Angeles Lakers. Debutující kouč Vassilis Spanulis má včetně současného hráče Panathinaikosu Atény v kádru desítku hráčů z Euroligy. "Řekové mají spoustu zkušeností z velkých turnajů a pro nás bude zásadní, jak se připravíme. Jak zápas začneme, jak na tom budeme fyzicky i mentálně v průběhu celého utkání," uvedl kouč českého týmu Diego Ocampo.

"Musíme se s hráči nastavit na stejnou vlnu. Máme velmi soutěživé hráče a budeme schopní se Řecku postavit. Kvalita soupeře je opravdu vysoká. Pro nás bude výzvou být v tomhle zápase konkurenceschopní. Možná budeme prohrávat o deset a pak dokážeme vyrovnat, anebo povedeme o dvanáct a budeme chtít vyhrát o čtrnáct, to je ta správná mentalita," řekl.

Poprvé povede národní tým se Satoranským, u jehož začátku kariéry byl jako asistent trenéra Sevilly. "Vím, jak je oddaný hráč už od jeho sedmnácti. Jde příkladem jako hráč i jako člověk. I po spoustě let v zámoří a ve Španělsku má pořád velmi silné cítění pro svou zemi, chce pro ni hrát a pomoct národnímu týmu se zlepšovat. Já jsem teď moc rád, že ho můžu koučovat a být s ním v týmu a také se od něj hodně naučit," prohlásil španělský kouč.

Role Satoranského je podle něj poznat z tréninků. "Ukázal dobrý přístup a příklad, což je pro kouče velmi dobré. Slouží to jako vzor pro ostatní hráče. Navíc ho sledují i děti, které hrají nebo chtějí hrát basket, jak se chová. V basketbale i v životě rozhodují činy, až pak slova. Dokud sám nejste maximálně připravený, nemůžete nic říkat ostatním. Totéž platí pro kouče," uvedl Ocampo.

"Tomáš je ambiciózní. Stále se snaží zlepšovat a to musí i náš tým. Musíme hrát sebevědomě a s vysokou intenzitou. Je to o nastavení hlavy. A to musíme vybudovat, abychom měli oboje ve špatných momentech i v těch dobrých," konstatoval trenér.

První soutěžní zápasy po příchodu k týmu nástupce Ronena Ginzburga absolvoval loni v srpnu v Tallinnu v předkvalifikaci o olympijské hry v Paříži, kde Češi skončili na nepostupovém třetím místě za Izraelem a domácím Estonskem. Věří, že současný kádr má šanci proti Řecku uspět. "Nemůžeme se ale koukat na to, jestli tam je ten nebo ten hráč. Důležitější je být si vědom toho, co znamená mezinárodní zápas v těchto podmínkách a na jaké úrovni jsou tu hráči," konstatoval Ocampo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články