Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Růžková si na MS v basketbalu 3x3 vystřílela nominaci do All Star týmu: Fakt jsem to nečekala

Když odlétaly do Číny - na MS v basketbalu 3x3 do 18 let - toužily postoupit do čtvrtfinále. Do Česka se ale nakonec vrátily se stříbrnými medailemi na krku. "Přivézt medaili? Ještě k tomu stříbrnou, to je nad očekávání," radovala se Simona Růžková, která ke kolektivnímu úspěchu přidala i individuální ocenění. Stala se druhou nejlepší střelkyní turnaje, což jí vyneslo nominaci do All Star týmu šampionátu.

Růžičkové visí na krku po návratu z Číny stříbrná medaile
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

"Nejvíc mě to překvapilo. Vůbec jsem nevěděla, že jsem druhá nejlepší střelkyně turnaje. To mi napsal až přítel. Fakt jsem to nečekala. Byla tam obrovská konkurence hráček, ať už Američanek nebo i u nás v týmu," divila se česká basketbalistka.

K úspěchu jí pomohl také výkon celého týmu. Dvě těsné výhry na úvod základní skupiny nad silnými soupeři dodaly Češkám potřebné sebevědomí a katapultovaly je do čtvrtfinále proti domácím: "Říkaly jsme si, že Čína je docela hratelný soupeř. Z těch všech čtvrtfinálových soupeřů nám vyhovovala asi nejvíc. Měly jsme na ně střelecky, ony byly pomalejší. Říkaly jsme si, že by to mohlo vyjít."

Pak přišlo na řadu semifinále s Maďarskem. "To jsme si říkaly, že bude jiný level," přiznala Růžičková. Nakonec se však urodila výhra 20:19. "Byly jsme dobře připravené z české Tour, kde jsme hrály proti ženským. To nám dalo nejvíc. Byly jsme připravené na tvrdou hru," hledala Růžková důvod, díky kterému Češky zvládly i šestý zápas v řadě vítězně. "Maďarky nám mohly dát koš, dvojkou ukončit zápas... To, jak jsme tohle zvládly, ukazuje, jak silný jsme byly tým," poukazovala na mentální vyspělost mladého celku.

První přemožitelky našly Češky až ve finále. Fyzicky skvěle disponované Američanky už byly definitivně nad jejich síly. Ještě do stavu 13:13 držely mladé Lvice naději na nečekaný úspěch, ale v závěru padly. "To, jak jsme byly nervózní celý turnaj před každým zápasem, tak z nás teď spadlo. Šly jsme si to užít. Držely jsme se, bylo to 13:13 a říkaly si, že buď nám to padne, nebo ne," vzpomínala na finále česká střelkyně.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky 3x3 přivezly z juniorského MS stříbro

Hlavní zprávy

Nejčtenější články