Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Ruské kluby v Eurolize dohrály a USK má nového soupeře pro čtvrtfinále. Změří síly se Schiem

Čtvrtfinálovým soupeřem USK Praha bude v Eurolize italské Schio. Složení pavouka, v němž měly Pražanky hrát s maďarskou Šoproní, se změnilo po vyloučení ruských klubů. Původně měly začínat svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové sérii na dva vítězné zápasy 8. března venku, ale nyní odstartují doma.

Po vyřazení Jekatěrinburgu, který bez porážky ovládl základní skupinu, zaujaly Pražanky v tabulce nově druhé místo za Salamancou. Favorizovaný Jekatěrinburg měl původně narazit na další ruský klub Dynamo Kursk, který skončil čtvrtý ve skupině B.

UMMC měl útočit na čtvrtý celkový triumf za sebou a celkově sedmý. Kursk soutěž vyhrál v roce 2017 a ruské kluby kralovaly Evropské lize nepřetržitě od roku 2016 po předchozím triumfu USK.

Vyloučen byl také celek MBA Moskva, jenž skončil ve skupině A sedmý a sezona na evropské scéně pro něj skončila už 23. února. Šoproň se nově utká s Montpellier, Salamanca narazí na další španělský celek Gironu s českou reprezentantkou Julií Reisingerovou, který se posunul do čtvrtfinále místo Kursku.

Fenerbahce Istanbul bude hrát s celkem TTT Riga, jenž také získal účast ve čtvrtfinále dodatečně. Místo Girony a TTT Riga se do čtvrtfinále nižšího Eurocupu posunuly maďarský Szekszárd a Galatasaray Istanbul.

České mistryně v této sezoně napravily nevydařený minulý ročník, kdy se do vyřazovací fáze neprobojovaly. Proti Schiu se utkají o pátou účast v euroligovém Final Four v historii. Naposledy hrály závěrečný turnaj v roce 2019. Největší úspěch v soutěži zaznamenaly Pražanky před sedmi lety, kdy soutěž vyhrály. Se Schiem se měly utkat ve čtvrtfinále předloni v březnu, ale duely stejně jako zbytek sezony byly tehdy kvůli pandemii koronaviru zrušeny.

FIBA Europe následovala rozhodnutí svrchované světové basketbalové federace FIBA, jež vyslyšela stejně jako další organizace pondělní výzvu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) vyloučit ruské a běloruské sportovce i funkcionáře z mezinárodních soutěží. Trest pro ruské národní týmy a kluby platí do odvolání, nemohou startovat v žádné soutěži, kterou FIBA organizuje, včetně verze basketbalu 3x3, a týká se to i dalších aktérů, jako jsou delegáti či rozhodčí.

Evropská sekce proto rozhodla, že zbytek aktuální sezony 2021/22 dohraje bez ruských klubů. Domácí zápasy ukrajinských celků v mezinárodních soutěžích musí být sehrány na neutrální půdě, ale na evropském kontinentu. Navíc vyloučila kandidaturu Ruska na uspořádání mistrovství Evropy v roce 2025.

Zatím neinformovala o tom, jak bude řešit situaci s účastí Rusů na letošním mistrovství Evropy, které je na programu od 1. do 18. září. Sborná má hrát v základní skupině A, ve které jsou ještě Španělsko, Turecko, pořadatelská Gruzie, Belgie a Bulharsko. V České republice se odehrají boje v základní skupině D.

Ruské basketbalistky zase mají startovat na zářijovém mistrovství světa v Austrálii. Už ve čtvrtek je na programu losování základních skupin a na webu FIBA už ruský tým mezi dvanáctkou kvalifikovaných celků chybí. Zda a kým bude nahrazen, FIBA nezveřejnila. V oznámení o vyloučení Ruska ze svých soutěží uvedla, že další rozhodnutí učiní řídicí orgán na zasedání 25. března.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články