Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Rozšířená liga basketbalistek slibuje větší vyrovnanost

Praha - Liga basketbalistek ve středu odstartuje novou sezonu, ve které bude poprvé hrát 12 celků. Úpravou tak prošlo i play-off, do kterého zasáhne deset týmů, zatímco poslední dva budou hrát o udržení. Soutěž má navíc posunutý termín tak, aby skončila v dubnu a reprezentace pak měla čas na přípravu na olympijskou kvalifikaci. Liga se rozšířila z deseti na dvanáct týmů, nově ji budou hrát pražské celky BLK VŠE Praha a DSK Basketball. "Původně bylo záměrem dostat ligu do regionů, kde dosud nebyla. Velký zájem byl z Ostravy, ale ta na poslední chvíli svou kandidaturu stáhla," uvedl sportovní ředitel soutěže Zdeněk Ringsmuth.

Ilustrační foto

Vedení ligy si od rozšíření slibuje především větší zapojení mladých hráček. "Jsem potěšen, že v tomto směru přineslo rozšíření své ovoce. Na soupiskách je 48 hráček do 21 let, kvůli kterým jsme to v podstatě dělali," řekl guvernér Asociace ženských ligových klubů Ladislav Jirsa. Mladým hráčkám má pomoci i konfrontace se zahraničními posilami, které má kromě Hradce Králové a Slovanky MB již každý ligový celek. Po čtyřech zahraničních hráčkách mají USK, Frisco Brno a Karlovy Vary.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje Ženská basketbalová liga

Rozšíření ligy se rovněž promítlo do systému soutěže. Základní část má 22 kol, v nichž se každý tým utká s každým doma i venku. V nadstavbové části se liga rozdělí na prvních šest a posledních šest a v těchto skupinách se týmy znovu utkají každý s každým. Do play-off postoupí prvních deset celků, přičemž první dva se zapojí až od semifinále. Poslední dva celky sehrají baráž o udržení s dvěma týmy z první ligy.

Změny play-off mají přinést hlavně větší vyrovnanost. "Jde o to, že mezi prvními dvěma týmy (USK a Frisco Brno) a zbytkem ligy je velký výkonnostní rozdíl. Navíc tyto dva celky budou hrát Euroligu, proto jsme zvolili systém, který jim umožní jít do play-off až od semifinále. Osmifinálové a čtvrtfinálové boje by tak měly být vyrovnanější," věří Ringsmuth.

Vítěz ligy by měl být znám na konci dubna. Federace tak chce dát čas reprezentačním hráčkám, aby nabraly síly na kvalifikaci o olympijské hry v Londýně, která proběhne od 25. června. Na pořadatele kvalifikace kandiduje i česká federace. "Věříme, že se to povede. Zatím to vypadá, že naším protikandidátem bude Turecko, ale ještě se nějaký kandidát může přihlásit. Rozhodovat by se mělo první týden v říjnu na zasedání FIBA. Ještě předtím přijede zástupce FIBA na inspekci," uvedl Jirsa.

Vedle reprezentace se na mezinárodní scéně představí i šestice českých klubů. USK a Frisco Brno se znovu představí v Evropské lize, Trutnov, Valosun Brno, Slovanka MB a VŠ Praha pak vyzkoušejí Středoevropskou ligu. "Věříme, že kluby navážou na minulé úspěchy a alespoň jeden postoupí do Final Four Středoevropské ligy. Zároveň to bude pro hráčky důležitá zkušenost," dodal Ringsmuth.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články