Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rozsah manipulací s kvalifikačními výsledky může být podle Konečného většího rázu

Vedení českého basketbalu se nechce smířit s tím, jak podivně se vyvinula kvalifikace na olympijské hry pro turnaje 3x3. I když už to českým ženám šanci na účast v Tokiu nevrátí, má být prověřeno podezření z manipulací i v jiných zemích.

Kvalifikační žebříček zemí ovlivňuje i to, kolik turnajů se kde uspořádalo. To svádělo v některých zemích, včetně Česka, k hlášení vymyšlených akcí. Všechna podezření ale nebyla vyvrácena. Třeba Rumunsko uspořádalo jen v říjnu 119 turnajů žen - a některé hráčky jich odehrály i několik během jednoho dne.

"Já už jsem informoval šéfa basketbalu 3x3 v Ženevě o situaci, kterou jsme objevili. Byly tam informace, které zazněly i v České televizi, ohledně rumunského družstva a hráček, které na základě eventmakeru vyzněly tak, že by se nemohly toho turnaje zúčastnit, a teď čekám, co se stane," uvedl Michal Konečný, generální sekretář České basketbalové federace.

Pokud by došlo v kvalifikaci k manipulacím ve větším rozsahu, vrhlo by to špatné světlo i na letní olympijský turnaj. Dohled nad kvalifikací ale mají jednotlivé sporty samy, Mezinárodní ani Český olympijský výbor do procedury nevstupují.

Je nám líto, video expirovalo.
V kvalifikaci basketbalistek 3x3 mohlo dojít k manipulacím s výsledky ve větším rozsahu

"V některých případech, když se řeší nějaké komplikace, tak sportovním svazům dokážeme pomoct, ať už administrativně, nebo právně, ale v tomto případě jsme o to požádáni nebyli, takže jsme nic neřešili," řekl k nastalé situaci sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Vedení českého basketbalu neprodloužilo smlouvu s Michaelou Uhrovou, která jako trenérka ženské reprezentace vložila do databáze turnajů i vymyšlené akce. Chtěla tím vyrovnat podezřelý vzestup soupeřů ve světovém žebříčku. Český tým ale o body za tyto turnaje dodatečně přišel a na Hry do Tokia nepojede.

"Myslím, že je to uzavřená záležitost. Ta chyba se tam prostě stala a už to nebude FIBA měnit," dodal Konečný.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články