Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Rozhodnutí padne v Maďarsku. Basketbalisté hrají klíčový duel

Szolnok (Maďarsko) - České basketbalisty čeká v Maďarsku rozhodující zápas o postup na mistrovství Evropy. Aby měli jistotu prvního místa ve skupině E a přímého postupu, potřebují vyhrát. K účasti na šampionátu by jim však teoreticky měla stačit i porážka maximálně o 16 bodů. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 17:40.

Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga od úvodní prohry v Gruzii vyhráli všechny čtyři následující zápasy a vedou skupinu. Mají i lepší vzájemné zápasy než Gruzie, ovšem pokud v Maďarsku prohrají, budou mít všechny tři o postup usilující celky stejnou bilanci. V tom případě rozhodne skóre ze vzájemných utkání Česka, Gruzie a Maďarska, zápasy s již vyřazeným Portugalskem se nepočítají.

Češi mají nyní shodný rozdíl skóre +11 jako Gruzie, která si polepšila nedělní výhrou o 20 bodů nad Maďarskem. Gruzínci už si skóre nevylepší, a tak Čechům stačí vyhrát v Maďarsku o jediný bod a udrží si první místo. Ale pokud i o jediný bod prohrají, na první místo se posune Gruzie.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisty čeká těžký duel v Maďarsku, potřebují vyhrát

Prohra mimo úvahy

Na šampionát však postoupí i šest nejlepších týmů na druhých místech sedmi kvalifikačních skupin. Češi nyní mají o 33 bodů lepší skóre než Maďarsko, a tak jim k druhému místu stačí i prohra maximálně o 16 bodů. Pak by však záleželo i na výsledcích ostatních skupin, zda by se Češi i se záporným skóre vešli mezi postupovou šestici z druhých míst.

"Do Maďarska nejedeme s tím, že nám stačí těsná prohra, ale s tím, že chceme vyhrát a udržet první místo," řekl Pavel Pumprla, který zatím patří k nejlepším českým hráčům v kvalifikaci s průměry 9,8 bodu a 6,6 doskoku. Výraznější přínos pro tým má už jen klíčový hráč Tomáš Satoranský.

Právě rozehrávač Barcelony kvůli zranění chyběl v domácím utkání s Maďarskem a i bez něj se jeho spoluhráčům povedlo vyhrát 66:63. Nyní je už Satoranský k dispozici.

Nebezpečí jménem Vojvoda

V odvetě si musejí Češi dávat pozor zejména na Davida Vojvodu, který v prvním utkání nastřílel 25 bodů. Poslední dva zápasy mu však již tolik nevyšly. Nebezpečí znamená také pivot Akos Keller či rozehrávač Krisztián Wittmann.

"Mysleli jsme si, že se celá kvalifikace rozhodne až v Maďarsku, a to se potvrdilo. Tam to bude velmi těžký zápas. Ale jsme na tom teď mentálně velmi dobře, chceme být první ve skupině a od toho nás dělí výhra v Maďarsku. Jedeme si pro ni," dodal kapitán Luboš Bartoň, který se přesunul se spoluhráči do Maďarska rovnou po nedělní výhře 75:61 v Portugalsku, aby měl tým čas se pořádně připravit na rozhodující duel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články