Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Restart NBA se blíží, hrozba koronaviru ale neslábne. Tréninková centra zavřelo Milwaukee a Sacramento

Ve čtvrtek 30. července by se na Floridě měl znovu rozběhnout pozastavený ročník NBA. Všech 22 pozvaných týmů by se do čtvrtka mělo dostavit do sportovního komplexu v Disney Worldu, kde se v uzavřené "bublině" liga dohraje. Obavy z dopadu koronavirové pandemie na restart soutěže ale stále trvají. Před cestou do Orlanda zavřely svá tréninková centra další dva kluby - Milwaukee Bucks a Sacramento Kings.

Giannis Antetokounmpo z Milwaukee Bucks
zdroj: Reuters autor: Jeff Hanisch

Rozšířil se tak počet celků, u kterých testy odhalily přítomnost koronaviru u někoho z hráčů nebo členů realizačního týmu. V minulých týdnech uzavřely kvůli odhaleným případům nákazy covidem-19 tréninková centra také Miami, Denver, Los Angeles Clippers a Brooklyn.

U Sacramenta se jedná o jeden pozitivní případ někoho z členů týmu. Zda pozitivní test odevzdal i někdo z hráčů Milwaukee, které bylo před březnovým přerušením sezony nejlepším týmem ligy, nebylo oficiálně zveřejněno.

Hráči a pracovníci týmů NBA by na Floridě měli dodržovat přísné hygienické předpisy. Budou i často testováni, to se ovšem nevztahuje například na hotelový personál, se kterým můžou přijít do styku.

Vzhledem k tomu, že Florida zažívá prudký nárůst počtu nakažených, existuje riziko, že to může dohrávku NBA narušit. Během 4. července zaznamenala Florida rekordních 11 400 nových nakažených za jeden den. Celkově je v tomto státu přes 200 tisíc případů onemocnění.

Komisionář NBA Adam Silver
zdroj: ČTK/AP autor: Jae C. Hong

I sám komisionář NBA Adam Silver nedávno prohlásil, že pokud by se nákaza koronavirem výrazně rozšířila, sezonu je připraven ukončit. "Testujeme denně a uvidíme, jak to půjde. Jedna věc je, pokud budou případy nákazy izolované. Ale jestliže bude případů hodně a budou se šířit naší komunitou, budeme to muset zastavit. Před virem neutečete," uvedl Silver.

Kvůli koronaviru se pozmění i podoby některých soupisek. S Brooklynem neodcestuje pivot DeAndre Jordan, který oznámil, že byl pozitivně testován na covid-19. To samé potkalo i jeho spouhráče Spencera Dinwiddieho.

Avery Bradley z LA Lakers zase oznámil, že z obav o zdraví svých dětí se restartu nehodlá zúčastnit. A to i přesto, že ho to bude stát 650 tisíc dolarů. "Basket hraju hlavně pro svou rodinu a v takovéto době nechci ohrozit její zdraví i při sebemenším riziku," řekl před časem ESPN.

Podobné rozhodnutí učinil třeba Trevor Ariza z Houstonu či Willie Cauley-Stein z Dallasu. Ze zdravotních důvodů pak své týmy neposílí například Lotyš Davis Bertans z Wizards nebo Victor Oladipo z Indiany. Obnovenou NBA zahájí zápasy Utahu s New Orleans a losangeleské derby Lakers – Clippers.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články