Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Proti Kursku bude USK v pozici černého koně. Rozhodnou osobnosti, tuší trenérka Hejková

V české lize basketbalistky USK Praha suverénně směřují za devátým titulem v řadě, když bez jediné prohry došly do finále play-off. Daleko větší výzva svěřenkyně Natálie Hejkové čeká příští pátek, kdy v semifinále nejprestižnější evropské klubové soutěže, euroligového Final Four, narazí na Dynamo Kursk. Pražanky se rozhodně necítí být outsiderkami. Rozhodnou osobnosti, tuší zkušená slovenská trenérka. Přímý přenos nabídne 12. dubna od 16:55 ČT sport a web ctsport.cz.

Natália Hejková s basketbalistkami USK
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Proti dvojnásobným ruským šampionkám a vítězkám Euroligy z roku 2017 budou mít dvacetinásobné české mistryně o motivaci postaráno – ve všech dosavadních sedmi vzájemných zápasech vyhrály totiž Rusky. Druhou semifinálovou dvojici tvoří pořádající Šoproň a Jekatěrinburg. O USK se mluví jako o tom čtvrtém vzadu, který by mohl překvapit.

"Teorie, podle kterých jdeme z pozic čtvrtého vyhrát, nemám moc ráda. Každý z té společnosti, která se tam sešla, si myslí na vítězství ve Final Four. Ruské týmy jednoznačně. A Šoproň hraje doma. Minulý rok už si to vyzkoušeli a překvapivě postoupili do finále," připomněla trenérka Pražanek Natália Hejková.

"Všichni vědí, že asi nebudeme úplní favorité, ale i Jekatěrinburg jsme dokázali porazit. Nevstupujeme do toho ale jako outsideři. Budeme se chtít porvat," vyhlásila kapitánka USK Kateřina Elhotová.

USK skončil v základní části právě za Jekatěrinburgem. Pražanky uštědřily Ruskám jedinou porážku ve skupině.

V Šoproni se sejdou nejlepší basketbalistky hrající na evropských palubovkách. V dresu Kursku dokonce dvě opory dříve oblékaly dres USK: Marta Xargayová a Sonja Petrovičová. Dalšími velkými jmény se to však v ruském celku jen hemží.

"Rozhodnou to osobnosti. Známe se. Známe jednotlivé hráčky a ony znají nás. Navíc dvě z nich hrály ještě nedávno v našem dresu," zdůraznila Hejková. "My ale ty osobnosti máme také a budeme věřit, že máme ty lepší," dodala jedním dechem.

Dvě stálice a pak zástup hvězd, které umějí vylétnout

Jednou z opor USK je Američanka Alissa Thomasová, autorka 278 bodů v letošní sezoně Euroligy. "Pro mě je to velká novinka, že pivotka dokáže předriblovat celé hřiště, dát koš, a navíc je tam nejrychleji," podotkla s obdivem Elhotová. "Jakou mám zkušenost s ostatními Američankami, je to týmový hráč. Toho si na ní velmi cením," dodala kapitánka.

Pražský celek se opírá také o řadu výborných hráček. "Devíza týmu je v tom, že v jednom zápase je hvězda Valériane Ayayová, v druhém Teja Oblaková, v dalším to bude Marija Režanová. Stabilně nám hrají dobře dvě hráčky – vzpomínaná Alissa Thomasová a Kateřina Elhotová, která má fantastickou sezonu," vyzdvihla Hejková. "Nedává sice 25 bodů, ale k bodům přidává nejlepší obranu v kariéře a asistence," dodala na adresu opory české reprezentace.

Do klíčového duelu proti Kursku půjdou USK v pozici černého koně. "Myslím si, že se nás budou i trošku bát," odhadla Hejková.

Ať dopadne vrchol sezony jakkoliv, ostřílená trenérka Hejková se v srpnu dočká velké pocty. Na mistrovství světa basketbalistů bude uvedena do Síně slávy FIBA. Ještě před angažmá v USK získala čtyřikrát euroligový titul, tři roky po příchodu do Prahy v roce 2015 pak na evropský trůn dotáhla i nejlepší české družstvo. Za týden může slavit pošesté.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články