Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Proti euroligovým hráčům a vedle Satyho? Je to taková pohádka, řekl po debutu Sýkora

Premiéru v české basketbalové reprezentaci si v pátečním úvodním utkání kvalifikace o mistrovství Evropy v roce 2025 v Řecku odbyl rozehrávač Písku Vojtěch Sýkora. V zaplněné hale v Pireu se dvaadvacetiletý majitel zlaté medaile z loňské univerziády v Čcheng-tu dostal při porážce 64:72 na hřiště na dvě a půl minuty a posbíral další cenné zkušenosti. V dresu nováčka Písku hraje první kompletní sezonu v nejvyšší domácí soutěži.

Vojtěch Sýkora při debutu v basketbalové reprezentaci proti Řecku
zdroj: cz.basketball

"Od začátku jsem si říkal, že se pokusím nebýt nervózní. Samozřejmě jsem trošku byl, ale snažil jsem se to vnímat jako každý jiný zápas. Spíš si to užít než se nějak stresovat. Jsem strašně vděčný, že jsem dostal ty dvě tři minutky a mohl jsem týmu nějak pomoct," řekl Sýkora.

Do hry se dodal už v 16. minutě. "Překvapený jsem byl. Nečekal jsem, že tam naskočím už ve druhé čtvrtině. Na druhou stranu, když si Ondra Sehnal udělal brzo fauly, tak jsem s tou variantou tak nějak počítal," prohlásil Sýkora.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání basketbalistů Řecko – Česko

Debut si odbyl v hale Olympiakosu pro téměř 13 tisíc fanoušků. "Je to něco neskutečného. Já vlastně hraju první pořádnou sezonu v KNBL, tady byl euroligový stadion a proti mně euroligoví hráči, na které koukám v televizi. Vedle Satyho (Tomáše Satoranského) a podobných. Pro mě je to taková pohádka," uvedl Sýkora, který si v této sezoně připsal v lize už sedmkrát triple double.

Řekové jej ničím nepřekvapili. "Ale samozřejmě je to jiné, než když na to člověk kouká v televizi a zažívá to na vlastní kůži. Je to rychlejší a fyzičtější. Je fajn si to takhle zkusit," prohlásil Sýkora a litoval, že český tým nedokázal favorizované Řeky zdolat.

"Ukázalo nám to, že můžeme hrát s každým. Kdyby nám padlo o pár střel víc a neměli jsme tolik hloupých ztrát, tak si myslím, že Řekové byli k poražení. Je to škoda, protože si myslím, že nehráli to, co umí," uvedl Sýkora. Z utkání si bral pozitiva. "I když to nebyl úplně pohledný zápas, tak jsme ukázali, že umíme bojovat. Budeme se snažit si z toho vzít ty dobré momenty potvrdit to už v pondělí proti Británii."

V reprezentaci sbírá první zkušenosti a cení si toho, jak se mu spoluhráči snaží pomoci. "Mají mi co předat jak mimo hřiště, tak na hřišti. Ne že by to bylo, že přišel mladý, tak je nám to jedno. Hlavně rozehrávači se mě snaží brát stranou, jsou samozřejmě jinde a myšlení o basketu mají nesrovnatelné se mnou. Na hřišti dělám přirozeně chyby, nejsem zvyklý na tuhle úroveň. Snaží se mi pomoct, vezmou si mě stranou a řeknou, že by udělali tohle a tohle. Pro mě je to zážitek a doufám, že se tím posunu v kariéře," řekl Sýkora.

Jeho premiéra měla velký ohlas v klubu. Sršni Písek měli v šestnáctičlenném kádru i dalšího reprezentačního nováčka Martina Svobodu, který se ale před cestou do Řecka s týmem rozloučil. "Klub to prožívá hodně, protože celkově Písek je specifický tím, že tam je basket číslo jedna a žije jím celé město. Moc jim děkuju za podporu, protože díky trenérům, spoluhráčům nebo fanouškům jsem tam, kde jsem. Poděkování patří celému Písku," prohlásil Sýkora.

Rád by si v reprezentaci zahrál více podobně důležitých utkání, ale nemyslí tak dopředu. "Nerad žiju budoucností, ale spíš přítomností. Budu se snažit zlepšovat každý den a kam mě to dovede, tam mě to dovede. Samozřejmě by to bylo hezké to ještě někdy zažít, ale nechci předbíhat," dodal Sýkora.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články