Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Problémy v ŽBL: Slavia nehrála v Brně, USK porazilo Trutnov také kontumačně

Třetí zápas čtvrtfinálové série mezi basketbalistkami pražské Slavie a KP se za stavu 0:2 pro Brňanky neuskutečnil. Utkání bylo kontumováno ve prospěch Moravanek, které tím postoupily do semifinále. Pražský celek odmítl nastoupit v odloženém duelu kvůli obavám o své zdraví. Soupeř podle nich v sobotu zatajil pozitivní test své hráčky na covid-19 a následně neadekvátně reagoval na pochybnosti Slavie. Nehrálo se ani jiné čtvrtfinále Trutnov - USK, obhájkyně titulu si připsaly na úvod série kontumační výhru 20:0.

Slavia o údajném zatajení pozitivního testu informovala v klubovém prohlášení. Sobotní zápas byl podle ní odehrán "bez předložení zásadního dokumentu z hygienické stanice, podle kterého by případně utkání mohlo být odehráno (protože pozitivně testovaná hráčka zůstane v izolaci)". Klub uvedl, že jméno hráčky nebylo uvedeno na seznamu testovaných spolu s ostatními. "Takovýto seznam byl předložen komisaři utkání. Tím došlo k ohrožení zdraví a životů všech aktérů tohoto utkání," uvedli zástupci pražského týmu.

Basketbalistky Králova Pole v Praze vyhrály 76:60 a popírají, že by pochybily. "Vedení KP požadovaný písemný dokument z KHS v pondělí odeslalo, vyvrátilo veškeré spekulace soupeře o porušení manuálu opatření RŽBL (okamžitá oznamovací povinnost příslušnému členovi exekutivy byla splněna, stejně tak následně dohodnutý postup), a tak se může od 17 hodin ve středu v hale Vodova hrát," napsal klub na web.

Na jeho stranu se postavila i federace. Z jejího stanoviska vyplývá, že brněnský klub neporušil nastavená pravidla vycházející z podmínky udělené ministerstvem zdravotnictví. ČBF mimo jiné uvedla, že pozitivní hráčka, která byla odhalena v pátek, přijela na trénink sama vlastním autem a ihned poté byla izolována. Následné páteční PCR testy i antigenní v sobotu dopadly negativně.

"Krajská hygienická stanice dle Metodického pokynu hlavní hygieničky ČR nemusí karanténu nařídit automaticky všem sportovcům a členům realizačního týmu daného klubu," uvedla ČBF. "Tým KP Brno přesně podle regulí předal výsledky laboratorního testování komisaři utkání. Předávány jsou dle covid manuálu Renomia ŽBL výsledky hráček a členů realizačního týmu, kteří se osobně účastní utkání. Tyto osoby současně podepsaly protokol o bezinfekčnosti," konstatovala federace.

Na klub nebyla uvalena karanténa a negativní byly i další úterní antigenní testy, nicméně Slavia na základě právního rozboru oznámila, že k utkání nenastoupí.

"Do dnešního dne jsme nedostali relevantní odpovědi, a to ani na 12 závažných otázek, které vyvstaly a byly zaslány guvernérovi soutěže," uvedla Slavia už dopoledne smířená s tím, že raději ukončí sezonu. "Protože jde o zdraví a životy nejen hráček Slavie, a protože jsou zde podezření z velmi závažného protiprávního konání, celek nenastoupí k dnešnímu odloženému utkání play-off v Brně a tímto pro něj sezona končí. Hráčky a realizační tým se necítí bezpečně a mají pochybnosti, zda je maximálním možným způsobem postaráno o ochranu jejich zdraví," dodali zástupci týmu.

Zklamaní ale byli i v Brně. "Nemáme z kontumace radost. Celou sezonu děláme maximum proto, aby se odehrálo co nejvíce zápasů. Nic jsme neporušili, vždy se striktně drželi covidového manuálu a těšili se na to, že odehrajeme sérii se Slavií, která šla výkonnostně nahoru. Věřím, že závěr sezony se už odehraje pouze pod koši a popereme se o co nejlepší umístění," dodal generální manažer KP Brno Richard Foltýn.

V souvislosti s aktuální epidemiologickou situací se neuskutečnilo dnes ani úvodní čtvrtfinále mezi USK a Trutnovem. Další dva duely jsou naplánovány v sobotu a neděli. Trutnovskému klubu byl kvůli výskytu koronaviru v týmu zkontumován i závěrečný zápas základní části proti Ostravě. V semifinále jsou už týmy Žabin a Hradce Králové, které se v případě očekávaného postupu USK střetnou spolu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články