Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Probije se USK znovu do Final Four? Basketbalistky potřebují porazit Jekatěrinburg

Čtvrtá účast ve Final Four Evropské ligy v řadě pro basketbalistky USK Praha je v ohrožení. Musejí porazit doma Jekatěrinburg, aby vybojovaly rozhodující třetí zápas v Rusku, kde úvodní duel prohrály 70:97. V případě porážky pro USK sezona v nejprestižnější evropské soutěži skončí. Přímý přenos utkání USK - Jekatěrinburg sledujte exkluzivně na webu ctsport.cz od 19:00.

Basketbalistky USK Praha
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

V prvním duelu bylo rozhodnuto už v první čtvrtině, ve které Jekatěrinburg po skvělém nástupu vedl už o 21 bodů, a náskok si pak hlídal až do konce zápasu.

"Samozřejmě nás netěší, jak se zápas vyvíjel. V prvním poločase jsme bohužel vůbec nehrály to, o čem jsme v trénincích a v šatně mluvily. Hlavně v obraně jsme byly špatné. Až ve druhé půli jsme začaly hrát svou hru," řekla trenérka Natália Hejková. "Ale v basketbalu jsem už zažila všechno, takže zabojujeme a uvidíme," prohlásila před odvetou.

Pražanky se potřebují vyrovnat Jekatěrinburgu pod košem, kde dominuje americká reprezentantka Brittney Grinerová, jedna z mála basketbalistek schopných bez potíží smečovat a nejlepší střelkyně minulé sezony WNBA. Vydatně jí pomáhá i belgická reprezentantka Emma Meessemanová. V prvním utkání dohromady daly 35 bodů. Zastínila je však americká křídelní hráčka Maya Mooreová, která se blýskla 29 body a pěti trojkami.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK Praha prohrály s Jekatěrinburgem vysoko 70:97

Na straně USK jim konkurovala jen Kateřina Elhotová, zatímco zahraniční hvězdy zůstaly za očekáváním a v odvetě se od nich čekají lepší výkony. Zejména od Amandy Zahuiové a DeWanny Bonnerové.

"Ve druhé půli už to vypadalo, že jsme se jich přestaly bát. Každý zápas je jiný, v odvetě hrajeme doma, bez náročného cestování, to může hrát v náš prospěch," řekla kapitánka Kateřina Elhotová.

Jekatěrinburg patří k hlavním favoritům na celkové vítězství. Ve Final Four chyběl ruský gigant naposledy v roce 2007 a v uplynulých deseti sezonách byl vždy nejhůře třetí.

České šampionky se utkaly s Jekatěrinburgem jednadvacetkrát a jen třikrát dokázaly vyhrát. Poprvé v roce 2003, následně dvakrát v roce 2015, kdy nejprve vyhrály finále Euroligy a následně i Superpohár. Od té doby ale pětkrát prohrály včetně loňského souboje o bronz.

Postup mohou ve středu slavit také Kursk, který vyhrál první duel se Schiem 73:61, Fenerbahce po úvodní výhře v Šoproni 60:55 a Yakin Doggu. Turecký tým porazil Bourges 83:67.

Druhé čtvrtfinále mezi Jekatěrinburgem a USK začne v pražské hale Královka ve středu v 19:00.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články