Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pro mě je to bomba, říká Bartoň o angažmá v Gironě a těší se na souboje s Barcelonou

Za splněný sen označil Luboš Bartoň možnost trénovat od příští sezony španělskou Gironu po boku legendárního Aíta Renesese. Dřívější vítěz Euroligy s Barcelonou a současný asistent reprezentačního kouče Ronena Ginzburga se mimo jiné nemůže dočkat pikantních utkání s řadou bývalých zaměstnavatelů i s krajany Tomášem Satoranským, Janem Veselým či Davidem Jelínkem.

Luboš Bartoň
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Po posledním reprezentačním oknu jsem dostal zprávu, že Aíto půjde asi do Girony, tak jsem mu hned psal. Volal mi zpět, že jsem v jeho hledáčku, a za dva dny se ozval znovu, jestli mám zájem. Pro mě je to bomba. Když jsem před šesti lety začínal s trenéřinou, tohle pro mě byla práce snů. Navíc ještě v ACB lize," uvedl Bartoň.

Girona patří k nováčkům španělské nejvyšší soutěže. Jejím majitelem je bývalý šampion NBA a dvojnásobný mistr světa Marc Gasol. Bývalý španělský reprezentant s vedením soutěže také jedná, zda by mohl působit v roli hrajícího majitele.

V týmu povede Bartoň také krajana Ondřeje Hanzlíka. "Myslím, že naší ambicí je udržet se a postupně se během sezony zlepšovat. Máme slušný kádr, ale zase bych si nevyskakoval, že budeme mít play-off. Pokud se ale zadaří, máme dost kousků na to, abychom měli dobrou sezonu," prohlásil Bartoň.

Dvaačtyřicetiletý rodák z České Lípy patří ve Španělsku ke známým jménům. Před dvanácti lety vyhrál s Barcelonou Euroligu, působil také v Badaloně, Fuenlabradě nebo Valencii. Hráčskou kariéru ukončil v roce 2016 v barcelonském B-týmu. "Pikantní to bude proti hodně týmům. Aíto trénuje ve Španělsku snad padesát sezon," smál se Bartoň.

V duelech s Barcelonou vyzve mimo jiné krajany Satoranského s Veselým. "V tomhle to bude hodně zajímavé. Navíc je tam i David Jelínek, který bude působit v Murcii. Žádné hecovačky ale ještě neproběhly. To přijde až po Eurobasketu," podotkl bývalý trenér mládežnického týmu Next generation, který funguje pod hlavičkou brněnského ligového klubu.

Eurobasket? Parta spolu táhne hodně dlouho a je úspěšná

Bývalý hráč Říma, Boloni, Braunschweigu nebo Nymburka bude přes léto plnit také roli asistenta národního týmu po Petru Czudkovi. Reprezentaci čekají v srpnu dva přípravné turnaje, poté dva kvalifikační zápasy o MS 2023 a v září mistrovství Evropy. Výběr kouče Ginzburga se sešel v nejsilnějším složení.

"Upřímně bych se divil, kdyby byly na domácí Eurobasket nějaké omluvenky. Tahle parta spolu táhne hodně dlouho a je úspěšná. Jen doufám, že tento měsíc nějak přežijeme a vstoupíme do šampionátu zdraví a plní elánu," konstatoval Bartoň, který si post reprezentačního asistenta vyzkoušel už během července v kvalifikaci MS proti Bosně a Hercegovině a Litvě.

Češi obě utkání vyhráli a Bartoňovi se líbila hlavně hra v obraně. "Myslím, že tam jsme udělali velký krok dopředu a stále se můžeme ještě zlepšovat. Když nám to nebude padat, máme se o co opřít, a to ještě nehrál Honza Veselý, který je jedním z nejlepších obránců v Eurolize. V útoku jsou už kluci sehraní automaticky tak dobře, že i defenzivní tým, jakým je Litva, proti nim tápal," dodal Bartoň.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články