Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Příprava? Nechali jsme mladé, ať si vyzkouší reprezentaci. Budeme silnější, přislibuje Balvín

České basketbalové reprezentaci příprava na kvalifikaci o olympijské hry nevyšla. Na turnaji v Hamburku porazila jen Tunisko a prohrála jasně proti Německu a Itálii. Na klíčové zápasy se k ní ale připojily hvězdy Tomáš Satoranský a Jan Veselý, který chyběl na památném MS, kde Česko vybojovalo šesté místo. Díky tomu předpovídá pivot Ondřej Balvín týmu dobrou šanci na úspěch. Kvalifikace se hraje v prvním červencovém týdnu v kanadské Victorii. Soupeři reprezentace budou Turecko a Uruguay.

Ondřej Balvín
zdroj: REUTERS autor: Aly Song

"Není poprvé, co jsem s nároďákem, a dá se říct, že je to za mě další reprezentační blok. Natěšení ale roste. Po delší době zase budeme celá parta při sobě a připojil se k nám Honza Veselý. Můžeme se těšit snad na další milník pro český basket, a pokud by se nám podařilo uspět, byla by to sladká tečka," uvedl Balvín na setkání s novináři.

Zatímco při předloňském šestém místě na MS nemohl Veselý kvůli zdravotním potížím nastoupit, nyní je nejlepší hráč Euroligy za rok 2019 zpět. Přestože jsou oba pivoti, Balvín věří, že by mohli nastupovat vedle sebe a ještě zvýraznit podkošovou sílu.

"Věřím, že se stihneme sehrát. Tím, že jsme zvyklí na základní pravidla basketbalu, která nám vštěpují řadu let, měli bychom být naučení s tím automaticky pracovat. Sice nejsme ani jeden moc velký střelec, ale jde o to, abychom si zvykli na to, co hrát. Přeci jen je Honza zvyklý hrát řadu let v reprezentaci se Satym (Tomášem Satoranským), takže ta dynamika se může trochu změnit."

Ten patřil k hlavním tvářím i v přípravě, včetně té v Hamburku, kde Češi prohráli s Německem a Itálií, porazili jen Tunisko. V souvislosti s tím, že se ale hlavní hvězdy Veselý, Jaromír Bohačík a Satoranský přidali k týmu až po turnaji, nechtěl brát Balvín na přípravu příliš zřetel. "Na to, na co se připravujeme a jaký teď máme jiný tým, ta příprava moc neukázala. Spíše to bylo o tom, aby si i mladí kluci začali na nároďák zvykat, protože to jednou po nás převezmou," uvedl Balvín.

Katalánská sezona bez fanoušků

Sám na klubové scéně v Bilbau zažil rozporuplnou sezonu. Jeho týmu se ve španělské lize příliš nedařilo a skončil sedmnáctý, těsně nad hranicí sestupu. Balvín přesto patřil k hlavním oporám. "Byla to divoká sezona. Nebudu lhát, to rozpoložení nebylo úplně jednoduché. Všichni jsme byli ovlivnění covidem a my ještě víc, protože závisíme na našich fanoušcích. Minulou sezonu jsme měli návštěvu skoro deset tisíc lidí. Na začátku sezony byl i problém, že nám nevyšli zahraniční hráči a museli jsme hledat nové hráče na trhu. Spolu se zraněními nám trvalo dlouho se sehrát," řekl Balvín.

Zdravotní potíže měl i on. "Byla to blbá náhoda, ale už se stalo a nepřemýšlím nad tím. Dva tři měsíce jsem byl mimo a měsíc tak trvá, než se do toho dostanete. Už jsem ale na sto procent," ujistil. Vyhlíží i nové angažmá. "Dokud to ale ten tým neoznámí, nebudu se k tomu vyjadřovat," omluvil se.

Bude chybět hlavně Hruban

Pro nadcházející kvalifikaci ví, že se tým bude muset obejít vedle zraněného Martina Kříže a Víta Krejčího také bez Vojtěcha Hrubana. I s ohledem na to tuší, že Češi budou muset uspět jinak než na MS v Číně. První duel je čeká 1. července proti Turecku, s nímž na šampionátu před dvěma lety uspěli. "Budeme jiný tým a oni také. Bude nám chybět Vojta, ale zase máme Honzu, takže se ta dynamika změní. Chemie ale zůstává stejná a mentalita taky. Chceme porazit úplně každého," řekl Balvín.

Rád by však navázal na podobný výkon jako proti Turecku na MS, kdy při výhře 91:76 a postupu ze základní skupiny nasbíral 17 bodů a 11 doskoků. "Myslím, že je to aktuálně 50:50. Ani jeden tým není favoritem. Spíš to beru tak, že se po třech letech zase utkáme a budeme dva týmy s jiným složením, ale stejným jádrem. Když jsme s nimi hráli na MS, byli velcí favorité, ale dopadlo to, jak to dopadlo. Teď je to vyrovnané a otevřené pro obě strany," dodal.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články