Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Předčasně ukončený zápas Olomoucka s Opavou se dohraje

Je jasno. Čtvrteční předčasně ukončené utkání play-off basketbalové ligy mezi Opavou a Olomouckem se nakonec bude ve středu dohrávat. Rozhodlo o tom vedení soutěže na základě odvolání Olomoucka. Po změně rozhodnutí rezignoval na funkci disciplinární ředitel NBL Pavel Hlaváček. Už dnes se odehraje další zápas série na hřišti Olomoucka v Prostějově. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 17:00.

Opavská basketbalová hala
zdroj: ČTK autor: Géla František

Inkriminovaný duel byl původně ukončen v 18. minutě za stavu 40:34 pro Opavu kvůli incidentu rozhodčího Stanislava Kučery s pivotem hanáckého celku Darkem Čohadarevičem.

Vedení soutěže v sobotu na základě doporučení disciplinární komise uznalo ukončení zápasu jako oprávněné, přestože panuje podezření, že Kučera situaci přifilmoval. Vedení Olomoucka se v neděli odvolalo a dnes bylo rozhodnuto, že se utkání dohraje, protože inzultaci se nepodařilo prokázat.

"Utkání bylo ukončeno z důvodu inzultace rozhodčího Kučery. V zápise bylo uvedeno, že se jednalo o úder hlavou hráče Čohadareviče do hlavy rozhodčího Kučery. Nepodařilo se plně prokázat, že došlo k naplnění skutkové podstaty, na jejímž základě bylo utkání ukončeno, tedy úder na hlavu. Utkání proto bude ve středu dohráno," stojí v oznámení sportovního ředitele Zdeňka Ringsmutha.

Zápas se bude dohrávat ve středu od 18:00 v Opavě od 18. minuty a stavu 40:34. Opava začne duel trestnými hody za úmyslný faul a technickou chybu Čohadareviče a následně dostane do svého držení míč.

Opava vyhrála první i třetí utkání, v sérii tak po změně verdiktu vede 2:0. Pokud Slezané uspějí i dnes, mohou ve středu doma v dohrávce potvrdit postup. Případný pátý zápas je na programu ve čtvrtek opět v Opavě.

Předseda české basketbalové federace Miroslav Jansta ocenil, že se zápas dohraje na základě domluvy ze strany obou klubů. Podle něj ale ke kontaktu ve čtvrtečním utkání mezi rozhodčím Kučerou a pivotem Čohadarevičem opravdu došlo. 

Miroslav Jansta: "Musíme si říct, že ten hráč je viníkem celé té akce. Protože hráč se dopustil zákeřného faulu, kdy zezadu postrčil hráče Opavy, což bylo jednoznačně posouzeno správně. Všechny kroky, co udělali rozhodčí, byly správně. Je potřeba zdůraznit, že tam nebylo jediné pochybění rozhodčích."

"Mluvil jsem s majiteli klubů a zjišťoval jsem situaci. Mluvil jsem s rozhodčími. A myslím si, že ten kontakt tam rozhodně byl. Nebylo to tak vidět, byl spíš tělem a kolenem. Rozhodčí Kučera se dopustil zásadní chyby, že se rozběhl proti hráči a dostal se v podstatě pod něj," vysvětlil Jansta.

Předseda basketbalové federace souhlasí s posouzením celé situace rozhodčími. "Já si myslím, že bylo rozhodnuto správně. To znamená kontumace, potrestání hráče, za tím stojím. Ale samozřejmě ta situace není dobrá, když se v play-off končí zápas," zhodnotil.

Jansta se v rozhovoru pro Českou televizi krátce vyjádřil také o odstupujícím šéfovi disciplinární komise Pavlu Hlaváčkovi. "Je velmi férový a vždy se snažil rozhodovat bez jakýchkoliv tlaků. Já jsem ho v tom vždy podporoval, vždycky jsem za ním stál, je to člověk, který se vždy snažil najít pravdu," řekl Jansta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články