Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Postupové naděje se rozplynuly. České basketbalistky nestačily na Maďarsko

Hradec Králové – Říci, že české basketbalistky vstoupily do domácího mistrovství Evropy levou nohou, by byl eufemismus. Češky po prohře v úvodním utkání s Ukrajinou nezvítězily ani v duelu s Maďarskem, kterému podlehly 70:74. V čtyřčlenné skupině A skončí jistojistě poslední a na šampionátu končí. V závěrečném utkání základní skupiny proti Španělsku tak budou české reprezentantky hrát pouze o čest.

České basketbalistky
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Z výkonu dnes nejsem zklamaný, ale o to více z výsledku. Protože nám zavřel cestu dál. Bojovali jsme, byli jsme Maďarkám vyrovnaným soupeřem. Škoda. Chtěli jsme hrát dál hlavně kvůli divákům. Nejvíce nás mrzí, že nás neuvidí a nebudou mít komu fandit," litoval trenér Beneš, že play-off v pražské O2 Areně bude bez české účasti. 

Oproti úvodnímu vystoupení s Ukrajinou zachytily domácí hráčky úvod a především výrazně zlepšily střelbu. Od prvních minut se tak na palubovce odehrávalo drama a přetahovaná o vedení, když ani jeden z týmů neodskočil na více než pět bodů.

Střelecky se dařilo Aleně Hanušové, která proměňovala i těžké pokusy z otočky, ale pohledné akce předváděly i další hráčky. Komplikací však byly rychlé fauly pro pivotku Kiu Vaughnovou. A také se nedařilo bránit Zsofiu Fegyvernekyovou, která dala za poločas 13 bodů.    

Do druhé půle Češky výrazně zlepšily obranu, pět minut nedovolily soupeřkám ani bod a odskočily na rozdíl šesti bodů. Maďarky ale udržela ve hře s 208 centimetry nejvyšší hráčka v historii evropských šampionátů Bernadett Hatarová. A když daly v závěru třetí čtvrtiny dvě trojky, šly do poslední části s pětibodovým náskokem.

Problémy dělala zejména Nagyová-Bujdosová, kterou Češky nechávaly volnou na trojce, což trestala. Maďarky vedly už o sedm, ale pak Češkám na chvilku pomohla zónová obrana a snížily na jediný bod.

Jenže pak nedaly Vaughnová a Ilona Burgrová ze snadných pozic, Maďarky našly recept na zónu a minutu před koncem znovu utekly na sedm bodů. Češky ještě zabojovaly, po trojce Hanušové byl 20 vteřin před koncem rozdíl jediného koše, ale Maďarky už si výhru pohlídaly. 

"Holky byly namotivované, daly do toho všechno, ale něco málo nám chybělo. Při rozboru najdu dvacet různých věcí, a kdybychom dvě z nich udělali jinak, mohlo to dopadnout obráceně. Mohli jsme tam dát laciné koše, udělat o nějakou ztrátu méně, najít někoho, kdo by se zbláznil jako Bujdosová," hodnotil Beneš. 

"Těžko se mi hledají slova. Tohle měl být náš zápas a je smutné, že si necháme od Maďarek vzít výhru. Dnes jsme měly vyhrát. Já v to věřila. Myslím, že to bylo i vidět. Prezentovaly jsme se basketem, na který se dalo koukat, ale nebyl to náš den," litovala kapitánka Kateřina Elhotová. 

ČR - Maďarsko 70:74 (20:24, 38:38, 50:55)

Nejvíce bodů: Hanušová 17, Vaughnová a Kateřina Elhotová po 14, Burgrová a Vyoralová po 9 - Nagyová-Bujdosová 21, Fegyvernekyová 20, Vanderslootová 10. Fauly: 21:21. Trestné hody: 17/10 - 14/12. Trojky: 4:8. Doskoky: 38:35. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články