Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Poslední kvalifikační blok za reprezentaci. Konec v Opavě je třešničkou na dortu, řekl Šiřina

Rozehrávač Jakub Šiřina uzavře po úvodním kvalifikačním bloku o postup na mistrovství světa 2023 kariéru v basketbalové reprezentaci. Čtyřiatřicetiletého hráče tudíž čekají v národním dresu poslední dvě utkání. Po pátečním duelu v Bosně a Hercegovině plánuje rozloučení v pondělí proti Litvě v Opavě, kde už třináct let působí na klubové scéně. Přímé přenosy obou zápasů sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

"Přemýšlel jsem o tom delší dobu, ale definitivní rozhodnutí přišlo na letním turnaji v Hamburku. Tehdy jsem Nenovi (trenérovi Ginzburgovi) oznámil, že kvalifikace na olympiádu a případně Hry v Tokiu budou mojí poslední akcí v nároďáku. Poté se ale naskytla možnost prvního okna kvalifikace o mistrovství světa, kdy mě to díky zápasu v Opavě přesvědčilo, abych okno odehrál. Reprezentační kariéru tak ukončím na domácí půdě. Je to třešnička na dortu," uvedl Šiřina. V zápase s Litvou by měl zažít jubilejní 50. start v národním dresu.

Dvojnásobný nejužitečnější hráč domácí soutěže si odbyl reprezentační debut v létě 2011 a za deset let se vypracoval v jednoho ze stálých členů národního týmu. Startoval na MS v roce 2019, kde Češi skončili šestí, nebo pomohl k úspěšné kvalifikaci a účasti na OH v Tokiu.

K pokračování ho nepřiměla ani vidina ME 2022, kde budou Češi hostit jednu ze základních skupin. "Vím, že to je vrcholná akce, ale pro mě osobně byl vrchol na olympiádě. Hlavní důvod mého rozhodnutí je, že jsem v národním týmu už deset let. Prakticky každé léto je člověk někde na cestách a jel jsem teď rok co rok v jednom zátahu. Už bych nějaké volno potřeboval a chtěl bych dát tělu větší odpočinek, protože na klubové úrovni bych rád ještě nějaký rok hrál," vysvětlil rozehrávač, který v lize nastupuje v průměru 30 minut na zápas.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté v Sarajevu startují boj o MS

Právě výhled na další porci zápasů v lize v kombinaci s kvalifikací na MS a přípravou na ME ho utvrdil v rozhodnutí skončit. "Možná si někdo bude klepat na čelo, že jsem blázen, že před mistrovstvím Evropy skončím nebo že tou šancí pohrdám. Tak to ale vůbec není. Já bych se takové akce rád zúčastnil, ale už to beru trochu jinak. Vím taky, že na mé pozici se tlačí hodně mladších hráčů, perspektivnějších, a i když nechci říct, že bych si nevěřil, cítím, že už je čas dát tělu víc odpočinku," doplnil Šiřina.

Přestože zkušený rozehrávač neměl v minulosti výrazné zdravotní komplikace, poslední dobou dostává od těla signály, že potřebuje zvolnit. "Necítím se sice nějak opotřebovaný, ale to cestování i to, že jsme pořád z domova, je docela náročné. Třeba i Petr Benda se kdysi vzdal národního týmu, aby jeho tělo vydrželo hrát ligu co nejdéle. Co si budeme nalhávat, když se jede v tomhle režimu řadu let, dostává dost zabrat," uvedl Šiřina.

Loučení před vyprodanou halou?

Dvojnásobný vicemistr české soutěže, který v nadcházejících kvalifikačních zápasech převzal kapitánskou pásku po zraněném Vojtěchu Hrubanovi, doufá, že zažije úspěšné loučení před zaplněnou halou. Zároveň vyzval mladé hráče, aby reprezentační pozvánky v budoucnu neodmítali, a popřál českému týmu další úspěchy.

"Dostat se do nároďáku je vždy největší poctou. Doufám, že český basket je stále na vzestupu a kvalifikace na velké turnaje se mu teď pokaždé podaří zvládnout. Byť jsme malá země, jsme schopní postupovat na mistrovství Evropy i světa či olympiádu. A to by naše kluky mělo motivovat v tom, aby se posouvali dál a zkoušeli se do reprezentace probojovat," dodal Šiřina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články