Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Pokud nepřijde dohoda nyní, NBA už nemusí letos odstartovat

New York - Už od úterka probíhají další intenzivní jednání mezi majiteli klubů basketbalové NBA a zástupci hráčské asociace. Ani včerejšek však dohodu ohledně kolektivní smlouvy nepřinesl a výluka zámořské soutěže tak nadále pokračuje. Pokud nedojde k dohodě v nejbližších dnech, liga by se podle komisionáře NBA Sterna letos vůbec nemusela rozběhnout. Mnoho hvězd mezitím nastupuje k zápasům na evropských palubovkách.

Dirk Nowitzki smečuje do koše Oklahomy
zdroj: AP autor: Mike Stone

Osmihodinová diskuse, která včera následovala po úterním šestnáctihodinovém jednacím maratonu, zatím v New Yorku nepřinesla řešení. Obě strany se za přítomnosti federálního prostředníka George Cohena sejdou znovu dnes.

Poprvé od začátku vyjednávání o kolektivní smlouvě v basketbalové NBA se tak jednání protáhne na tři dny, možná i proto středeční schůzku opouštěl Cohen s nadějemi, že sezonu se ještě podaří zachránit. Nic konkrétního ale nesdělil. "Všichni se zabýváme tématem zásadních otázek. Diskuze probíhá přímo a konstruktivně a my se naplno snažíme, abychom pomohli stranám ke kýžené dohodě," uvedl Cohen pro NBA TV.

Komisionář NBA David Stern označil současná jednání za stěžejní pro záchranu sezony. "Pokud by mělo dojít ke zlomu, tak v tomto týdnu. Jestli však nezaznamenáme určitý pokrok, tak se opravdu obávám, že by sezona mohla být zrušena," uvedl Stern, jenž musel zrušit už dva týdny ročníku.

Kobe Bryant
zdroj: isifa/EPA autor: Dennis M. Sabangan

Výluka soutěže kvůli absenci kolektivní smlouvy trvá už od 1. července a jednání stále nepřinášejí výrazné pokroky. Majitelé klubů chtějí hráčům snížit podíl z příjmů na 47 procent ze současných 57, ti však nejsou ochotni přistoupit pod hranici 53 procent. Dalším zádrhelem v dohodě jsou rozdílné názory na systém platového stropu.

Basketbalový divák naposledy přišel o část ročníku v roce 1998, kdy sezona odstartovala až 9. ledna 1999, přesto se podařilo odehrát alespoň 50 zápasů v základní části.  

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články