Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pětiletá série je u konce. Nymburk překvapivě prohrál v Opavě

Opava – Favorit favoritů nečekaně klopýtl. Basketbalisté Opavy v semifinále NBL překvapivě porazili doma mistrovský Nymburk 80:76 a snížili stav série na 1:2. Obhájce titulu prohrál v play-off poprvé od roku 2012, kdy jednou zaváhal rovněž v semifinále s Kolínem. Od té doby vyhrál 48 vyřazovacích zápasů v řadě. Opava nad Nymburkem vyhrála poprvé od prosince 2003. V druhém semifinále si Děčín poradil s Pardubicemi a v sérii vede 2:1.

Nymburk přitom v úvodních dvou zápasech nedal Opavě šanci a vyhrál ve vlastní hale o 36 a 66 bodů. Opava se ale doma vzpamatovala a předvedla velmi dobrý výkon. Oproti předchozím zápasům zvládla vstup do utkání a po šňůře 11:0 se v sedmé minutě dostala do vedení, které už do konce nepustila.

Slezané nejvíce vedli o 15 bodů a dvouciferný náskok drželi i v úvodu poslední čtvrtiny. Nymburk pak sice zavelel k závěrečnému tlaku a 40 sekund před koncem se dotáhl na rozdíl dvou bodů. Srovnat mohl Jiří Welsch, ale Jakub Šiřina ho zblokoval při nájezdu do koše a z trestných hodů následně definitivně rozhodl.

"Jsem rád, že jsme se rehabilitovali za dvě neúspěšná vystoupení v Nymburce. Naši hráči byli dnes odvážní v útoku a bránili na hranici sebeobětování. Tak se hraje v play-off," pochválil svěřence kouč Opavy Petr Czudek.

Opava rozhodla především díky střelbě trojek, kterých proměnila 13. Naopak Nymburk měl zpoza oblouku úspěšnost jen 17 procent a trefil se jen pětkrát. Navíc překvapivě zaostával i na doskoku.

"Gratuluji Opavě k zasloužené výhře. Opavští dnes nastoupili velmi odhodlaně a zejména v první polovině utkání zaznamenali hodně těžkých trojek a výborně doskakovali pod oběma koši," řekl trenér Nymburka Ronen Ginzburg po druhé porážce v sezoně. Tu první jeho týmu připravily Pardubice v základní části. "Hrálo se ve velmi bouřlivé atmosféře jako vždy v Opavě. V neděli se hraje další zápas a série je otevřená," dodal.

Nejlepšími střelci byli s 18 body domácí Šiřina a hostující Bryon Allen. "Jsme šťastni za vítězství, kterému jsme šli od začátku naproti. Samozřejmě, že k úspěchu potřebujete trochu štěstí, ale vedli jsme celé utkání a vítězství vydřeli," řekl Šiřina.

"My jsme podlehli dojmu, že po dvou nepříliš podařených vystoupeních Opavy v Nymburce vyhrajeme lehce i na jejím hřišti. A to byla chyba. Nebyli jsme připraveni na obrovský tlak, který na nás dnes Opava vyvinula," připustil nymburský kapitán Welsch.

Duel Děčína s Pardubicemi měl jasnější průběh. Východočeši drželi krok se soupeřem do poločasu, ale pak začali ztrácet a domácí si už ve třetí čtvrtině vytvořili náskok 15 bodů. Pardubice už se přiblížily jen na devět bodů, ale Děčín si vzápětí šňůrou 12:0 zajistil klidnou koncovku a jasné vítězství.

Nejlepším střelcem byl s 20 body Tomáš Vyoral. Za hosty, kteří dali nejméně bodů v sezoně, se na dvouciferný počet bodů dostal jen Viktor Půlpán s 10 body.

Opava - Nymburk 80:76 (24:16, 44:36, 68:61) Nejvíce bodů: Šiřina 18, Klečka 15, Zbránek 14, Cvek 12, Bujnoch 10 - Allen 18, Sant-Roos 16, Benda 10. Stav série: 1:2.

Děčín - Pardubice 74:54 (13:15, 33:29, 52:43) Nejvíce bodů: Vyoral 20, Palyza 17, P. Houška 10 - Půlpán 10, Wall a Pandula po 9. Stav série: 2:1. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články