Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Pardubice se postaví Fuenlabradu s Bartoněm

Pardubice - Basketbalisty Pardubic čeká v osmifinále Vyzývacího poháru další zajímavý soupeř. Po prohře na půdě Besiktase Istanbul nyní doma přivítají španělskou Fuenlabradu, za kterou nastupuje i český reprezentant Luboš Bartoň. Pro jedenatřicetiletého křídelního hráče to bude vůbec první utkání za zahraniční tým na českém území.

Basketbalový koš
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Bude to poprvé, kdy budu hrát v klubové soutěži v České republice. Z České Lípy se přijedou podívat rodiče i sestra, ale pochybuju, že na sebe natáhnou dres Fuenlabrady," prozradil Bartoň v rozhovorech pro pardubický web a Basketmag. "Určitě to bude vyrovnaný zápas a doufám, že i pohledný. Také doufám, že se mi zadaří a Fuenla vyhraje, ale už teď vím, že to nebude jednoduché. Pardubice podávají v EuroChallenge velmi solidní výkony," dodal.

Fuenlabrada jde do utkání s vědomím, že zvládla první utkání s Nižným Novgorodem, i když zvítězila jen těsně (73:70). "Soupeř začal s velmi agresivní hrou, navíc se mu dařila střelba z dálky. Rychle si udělal náskok, ale postupem času jsme se zlepšili, hlavně v obraně a také ve střelbě z dálky. Konec jsme zvládli velice dobře," řekl Bartoň, který k výhře přispěl 11 body, z toho devět zaznamenal v poslední čtvrtině.

Pardubicím by ale mohlo pomoci, že španělský celek prochází složitým obdobím. Trápí ho zdravotní problémy, když kvůli zranění vypadli oba klíčoví podkošoví hráči Leonardo Mainoldi a Mouhamed Sene, který má zkušenosti z NBA. "Naposledy jsme hráli pod košem já a Javi Vega, který dosud hrával tak pět minut. Navíc oba máme kolem dvou metrů a sotva sto kilo. Běhat na perimetru je něco jiného než se boxovat v bedně. Takže teď už se připravuju na duel 'čtyřek' proti starému známému Zbyňkovi Pospíšilovi," řekl Bartoň.

Právě start Pospíšila však není jistý, jelikož má stejně jako Tomáš Tóth, Michal Čarnecký a Petr Bohačík zdravotní problémy. Pardubice bez nich prohrály v neděli s Ostravou 65:70. "I v oslabení jsme ale měli vyhrát. Jenže jsme se prali sami se sebou a bohužel jsme se nepřeprali," řekl po utkání trenér Jan Slowiak.

Fuenlabrada má ale navíc ještě potíže s financemi. "Nemáme hlavního sponzora a žijeme, nebo spíš živoříme, pouze z dotací města, což zhruba pokryje základní fungování klubu. Ještě 20. prosince klub dlužil hráčům, trenérům a realizačnímu týmu veškeré peníze za tuto sezonu a situace se hrotila. Pak ale začala NBA a za Bismacka Biyomba a Gustava Ayóna musely tamní kluby zaplatit výkupní klauzule. Od té doby se hraje i trénuje o něco veseleji. Dá se tak říct, že naším sponzorem je NBA," prozradil Bartoň.

Bartoň také procházel v prosinci krizí. "Poslední měsíc mě zastihl v jedné z opravdu nejhorších zápasových sérií kariéry. Měl jsem čtyři zápasy v řadě, kdy jsem nedal ani koš ze hry. Obroučka se zdála každou minutou střelou menší a menší. Už jsem byl připravený vyhledat ve Zlatých stránkách sportovního psychologa, když konečně přišel můj čas," připomněl Bartoň devět dní starý duel se silnou Málagou, které nastřílel 21 bodů, když ani jednou neminul koš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články