Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Palyza pálí za tři, Češi díky němu hrají semifinále olympijské kvalifikace

Bělehrad – Je to nenápadný chlapík, tichý, ale poctivý dříč, který si po tréninku přidává střelbu navíc a na reprezentační lavičce trpělivě čeká na své minuty. Proti Japonsku je Lukáš Palyza dostal a v národním týmu předvedl životní výkon: 22 bodů, 6 trojek, výrazný podpis pod výhru 87:71.

Lukáš Palyza v utkání s Japonskem
zdroj: ČTK/FIBA.com

Kdyby Japonci do své předzápasové analýzy zařadili videa Prostějova, možná by si nasazení zónové obrany rozmysleli. Šestadvacetiletý křídelník s mimořádnou pravačkou totiž podobné střelecké výzvy zbožňuje. "Ale mohlo tam toho padnout mnohem víc," hodnotil skromně svůj trojkový bělehradský dýchánek.

Vítězství podle něj mohlo být ještě mnohem vyšší. "Abych pravdu řekl, týmově i osobně to byl průměrný výkon. Čekal jsem, že je přejedeme víc. Ale oni hráli takovou zajímavou zónu. Nechávali nám v útoku volné pozice hodně brzo a pro hráče není lehké vzít na sebe rychlou střelu, které trenéři nemají rádi. Pro střelce to tak byla hlavně psychologická hra nebát se té střely," prohlásil.

"Na hřiště jsem šel s tím, že každá taková pozice je pro mě střela, bez ohledu na to, v jaké sekundě útoku to bude. Jsem samozřejmě rád, že jsem ty střely proměnil a že jsem se trefil první střelou, což se pak přeneslo dál. Spoluhráči mě nacházeli i v momentech, když mi to zrovna tolik nepadalo, takže ta vzájemná důvěra tam byla. Zápas jsme do vítězného konce dovedli, takže máme splněno," dodal Palyza.

Střelec od přírody

Ostravský basketbal umí produkovat velké talenty a Lukáš Palyza je (vedle Jana Veselého nebo Jakuba Šiřiny) za poslední roky jedním z nejvýraznějších. Už v 18 letech se v týmu NH Ostrava začal prosazovat v nejvyšší domácí soutěži, v 21 po něm sáhl mistrovský Nymburk, kde okusil i evropský klubový basketbal. V našlapaném kádru ale jeho herní vytížení výrazně kleslo. Sezonu 2014/15 prožil v bundesligovém Bayreuthu, odkud se za rok vrátil do české ligy, kde byl v dresu prostějovských Orlů v top desítce střelců. A kdo ví, třeba mu kanonáda s Japonskem přihraje další zajímavou zahraniční nabídku.

"Může to pomoct, ale to je teď jen spekulace. Reprezentační zápasy jsou nicméně sledované. Je to prestižní záležitost a pro mě je čest tady být a ukázat se," uvedl Palyza.

Další skvělý výkon může přidat třeba hned v ostře sledovaném semifinále proti favoritům ze Srbska. "To bude nesmírně náročný zápas, musíme ale hrát úplně jinak. Naše výkony jsou zatím lehce za očekáváním. Každý z nás může do hry přidat víc. Oni potrestají vše, co neuděláme na sto procent. To bude náš úkol," uzavřel Palyza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články