Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kvalifikace o Euroligu žen 2024/2025

Palubovka po velké vodě sezonu vydrží, basketbalisté Opavy chtějí příští týden hrát

Už příští týden se chtějí zapojit do soutěží basketbalisté Opavy. Těm sice velká voda poničila halu, ale palubovka by měla sezonu vydržet. Podle předsedy představenstva Radima Vysockého voda natekla do haly a způsobila škodu mezi 10 a 20 miliony korun, palubovka a elektronika však zůstaly v pořádku. V rozhovoru pro web České basketbalové federace ocenil pomoc fanoušků, kteří před povodňovou vlnou pomohli s vyklízením i následnými pracemi.

Hala v Opavě po povodních
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Když jsme věděli, že voda přijde, začali jsme se na to připravovat. Chtěli jsme minimalizovat škody. Celý spodek jsme vystěhovali do prvního patra a na ochozy. Snažili jsme se i utěsnit plochu a dveře, aby se nám to nedostalo na palubovku," řekl Vysocký.

To se jim z velké části povedlo. "Palubovku jsme zachránili, voda vrchem nepřetekla. Nějaká voda natekla pod rošt, ale v tuto chvíli to vypadá, že na tom budeme schopní hrát. Samozřejmě na konci sezony bude muset jít palubovka dolů a budeme muset zjistit, jak to tam vypadá. Věřím, že ale sezonu zahájíme," doplnil.

Voda v hale pětinásobných domácích mistrů dosahovala výšky půl metru. Zasaženy byly šatny či zázemí v přízemí. Klub musel vyhodit také koberce či linolea. "Dresy, balony či techniku ale máme v pohodě," popsal Vysocký. Půl metru vody bylo také v šatně. "Je to tu vlhčí, ale podařilo se to vyčistit. Nebyla to jen voda, ale i bahno. Zdi jsou do půl metru vlhké, ale intenzivně větráme. Výhoda je, že máme skříňky na nožkách. Bude to dýchat a věříme, že se to brzy dostane do nějakého stavu," doplnil.

Klubu pomohla i zhruba stovka fanoušků, i poté, co voda z nedaleké řeky Opavy opadla. "Skutečnost byla horší, než jsme předpokládali," řekl Vysocký. Vyčíslit škody je podle něj v tuto chvíli těžké, počítá, že dosáhnou nižších desítek milionů korun.

"Je to velký objekt. Už jen to, že budeme potřebovat vymalovat. Taky jsme museli vyhodit nějakých sto dveří, protože byly nasáklé. Pak je to také spodní patro hotelu, kde byly kanceláře. A rovněž je otázka palubovky, na kterou musíme v létě sáhnout, to bude další náklad. Počítejme dohromady deset, dvacet milionů. Díky tomu, že jsme začali s vyklízením včas, je to ještě takhle," uvedl Vysocký.

Klub začal s montáží košů. Od pondělí by hráči chtěli v hale už znovu trénovat a příští sobotu už hostit obhájce ligového titulu z Nymburka. První zápas s Ústím nad Labem o tomto víkendu museli Slezané odložit. Poté se v jejich hale představí i izraelský celek Ramat Gan, jenž v Opavě našel azyl pro Ligu mistrů.

"Když to opadlo, začali jsme dělat všechny kontroly. Víme, že nám jde veškerá elektronika a dnes nám pojede i internet. Z technického hlediska zápas s Nymburkem zabezpečíme a pojede to v normálním režimu. Víme, že tu bude ve zdech vlhkost, ale díky tomu, že jsme tu byli hned a hnali to ven, tak to nebylo dlouho pod vodou. Věříme, že to půjde relativně rychle," řekl Vysocký.

Vzhledem k tomu, jak byly zasaženy další části města včetně nedalekého fotbalového klubu, považoval škody v opavské hale za zázrak. "Když to srovnáme s fotbalem, který je o sto metrů dál, tak jsme na to byli připravení. Když opadla voda, začali jsme se připravovat na normální provoz," doplnil Vysocký.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články