Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Oslabený USK si poradil s Brnem a ve finále se ujal vedení

Praha – Basketbalistky ZVVZ USK Praha potvrdily roli favoritek a vyhrály úvodní finále ligy nad IMOSem Brno 99:66 a v sérii na tři vítězství se ujaly vedení 1:0. I v oslabené sestavě obhájkyně titulu zápasu od druhé čtvrtiny dominovaly, Brňankám nepomohl ani výborný výkon reprezentační pivotky Aleny Hanušové, autorky 23 bodů. Druhé utkání se hraje ve středu v Brně. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 1. finále basketbalistek: USK Praha - IMOS Brno

USK v lize prohrál naposledy v loňském finále právě s Brnem, v této sezoně však ovládl všechny čtyři vzájemné duely v soutěži i finále poháru. Ani tentokrát nedaly Pražanky soupeři šanci, přestože kvůli zranění postrádaly reprezentantky Ilonu Burgrovou a Evu Vítečkovou.

Brno sice začalo velmi dobře a vedlo 9:4, ale domácí hráčky zásluhou dvou trojek Kateřiny Elhotové a šňůrou 9:0 skóre otočily. Brno se nevzdalo a první čtvrtinu o bod vyhrálo právě díky Hanušové, která jako jediná dokázala v útoku být pro domácí obranu vážnou hrozbou.

"Alena zahrála v útoku velmi dobře, ale v obraně už to bylo slabší," řekl trenér Brna Jan Bobrovský. Navíc jen dvě podkošové hráčky na jejich sestavu je hrozně málo," dodal. Postupně se Hanušová přestala prosazovat, zatímco na straně USK se k výtečně hrající Kie Vaughnové přidávaly Elhotová, Jelena Dubljevičová a další hráčky. Především na perimetru měl domácí tým převahu.

Od třetí čtvrtiny už bylo o vítězi jasno a otázkou byla jen výše skóre. V poslední vteřině dokonce Vaughnová byla blízko k tomu, aby překonala hranici sta bodů, což se v novodobé historii nepovedlo.

"Rozdíl ve skóre není podstatný, protože Brno poslední desetiminutovku nehrálo naplno. Neděláme z toho vůbec závěry. V Brně to bude těžší, protože soupeře požene publikum. Ale věřím, že zvládneme i druhý zápas," řekla trenérka USK Natália Hejková. "Výsledek neodpovídá průběhu, protože jsme to v závěru zbytečně pustili. Myslím si, že jsme nezahráli špatně, až na ten závěr," dodal Bobrovský. 

USK Praha - IMOS Brno 99:66 (17:18, 48:37, 73:52) Nejvíce bodů: Vaughnová 25, Dubljevičová 19, Elhotová 18, Stejskalová 12 - Hanušová 23, Jurčenková 16, Pecková 8. Rozhodčí: Hruša, Lukeš, Galajda. Fauly: 18:14. Trestné hody: 13/10 - 16/11. Trojky: 9:5. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články