Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Oslabené basketbalistky USK smolně prohrály s Orenburgem

Jekatěrinburg (Rusko) - Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve svém druhém utkání na závěrečném turnaji Evropské ligy prohrály s Naděždou Orenburg 55:57, když výrazně oslabené o tři klíčové hráčky nezvládly koncovku. Přišly tak o šanci zajistit si už dnes postup do semifinále. O účast mezi elitní čtveřicí musí bojovat v posledním zápase ve skupině B s domácím Jekatěrinburgem, případně doufat, že Orenburg prohraje ve středu s Bourges, ne však o více než sedm bodů.

"Šance je, ale uvidíme, jak se Bourges zvedne po dnešním debaklu od Jekatěrinburgu," připomněla trenérka USK Natália Hejková prohru Bourges 43:82. "K nám se dnes štěstí otočilo zády, naopak Orenburg měl velké štěstí. Na nás se toho na jeden zápas sesypalo opravdu hodně a dost těžko se s tím dalo něco dělat," dodala.

České mistryně musely řešit velkou nepříjemnost, neboť zdravotně indisponovaná nejlepší střelkyně týmu Jelena Dubljevičová zůstala jen na lavičce. Hned po minutě si navíc poranila lýtko další klíčová hráčka Eva Vítečková. "Je podezření na natržený sval. Nyní je v nemocnici," řekla Hejková.

I tak Pražanky předvedly jeden z nejlepších nástupů do zápasu v této euroligové sezoně a rychle získaly devítibodové vedení. Chytla se Milka Bjelicová, která nastoupila poprvé v základní sestavě, na dobrý pondělní výkon navázala i Kia Vaughnová a od začátku se dařilo české reprezentantce Kateřině Elhotové, autorce 16 bodů. "Jenže pak jsme začaly mít problémy s fauly, kvůli čemuž jsme dlouho nemohly počítat s Kiou, a projevila se menší rotace. Některé hráčky navíc na dnešek nemohly usnout a měly minimálně času na odpočinek," vysvětlovala Hejková.

Orenburg se však vrátil do zápasu zásluhou bývalé hráčky USK Eliny Babkinové a také přísným rozhodčím. Sudí v závěru první čtvrtiny odpískali USK dva fauly, které podle opakovaných záběrů zřejmě nebyly. Ve druhé čtvrtině Pražanky výrazně zlepšily obranu a dovolily soupeři za pět minut jediný koš. Navíc v útoku na sebe brala zodpovědnost Elhotová a výsledkem byla šňůra 9:0.

Elhotová dala čtyři trojky

Často rozháraná hra ve druhé půli vyhovovala spíše Orenburgu, který se neustále držel na dostřel. Vždy když se nadechoval k vyrovnání, si však hráčky USK pomohly důležitou trojkou, z nichž dvě dala Elhotová. Celkem dala čtyři tříbodové koše.

Trenérka Natália Hájková: "Na jeden zápas toho na nás bylo opravdu hodně. Od začátku jsme postrádaly dvě důležité hráčky. Navíc jsme brzy nemohly počítat ani s Kiou Vaughnovou, která měla rychle tři fauly, a v závěru nám navíc vyfaulovaly i Laiu."

Orenburg držela španělská rozehrávačka Anna Cruzová. Pět minut před koncem navíc sudí odpískal další sporný pátý faul klíčové rozehrávačce USK Laie Palauové a Pražanky musely dohrávat bez tří největších hvězd. Toho ruský celek využil k obratu a v závěru už výhru nepustil.

"Hlavně mě mrzí vyfaulování Laii Palauové, kterou si rozhodčí vyloženě vybrali. Projevilo se, že Orenburg hrál v podstatě v domácím prostředí. Navíc jeden z rozhodčích byl z Ázerbájdžánu, čili z bývalého Sovětského svazu," prohlásila Hejková. Pro USK však může být hodně cenný koš Danielle Robinsonové z poslední vteřiny, který sice porážku neodvrátil, ale zvýšil bodové rozpětí, které USK potřebuje pro postup. "Hráčky jsem upozorňovala, že každý bod se počítá, a tento by mohl mít cenu zlata. Uvidíme zítra," dodala Hejková.

ZVVZ USK Praha - Orenburg 55:57 (18:17, 35:29, 46:41) Nejvíce bodů: Elhotová 16, Bjelicová 13, Vaughnová 8, Robinsonová 6 - Cruzová 14, Bonnerová 13, Johnsonová 11. Fauly: 22:12. Trestné hody: 11/8 - 13/11. Trojky: 7:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články