Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Opava je krok od semifinále, Ústí vede nad Pardubicemi

Basketbalisté Ústí nad Labem ve čtvrtfinále už podruhé zaskočili favorizované Pardubice a po domácí výhře 70:58 vedou v sérii 2:1. Blízko postupu do semifinále už je Opava, která zvítězila 89:71 na hřišti Olomoucka a vede 3:0. K postupu jí chybí jediná výhra, pokud však vedení soutěže nenechá opakovat druhý zápas.

Utkání Opava - Pardubice
zdroj: ČTK autor: Géla František

Olomoucko se totiž odvolalo proti sobotnímu rozhodnutí disciplinární komise, která potvrdila čtvrteční výhru Opavy 40:34 v předčasně ukončeném utkání kvůli inzultaci rozhodčího Stanislava Kučery pivotem Olomoucka Darkem Čohadarevičem. Hanáci si sice stěžovali na simulaci sudího, což komise částečně potvrdila, ale zároveň konstatovala, že i pokus o inzultaci stačí na ukončení zápasu.

S rozhodnutím neopakovat zápas ale Olomoucko nesouhlasí a dnes odeslalo odvolání k vrchnímu řediteli NBL Zdeňku Břízovi. Ten po přezkoumání vrátil celý případ zpět k projednání v prvním stupni. Vynesené tresty včetně desetizápasového zákazu startů pro Čohadareviče zatím nejsou definitivně potvrzené.

Série mezitím pokračovala a Opava v prvním utkání na hřišti soupeře neponechala nic náhodě. Od začátku vedla a definitivně rozhodla na začátku druhé půle, kdy získala náskok 16 bodů.

"Bylo to psychicky nesmírně těžké utkání. Klíčová byla třetí čtvrtina, v níž se nám podařilo odskočit. Na svůj tým jsem pyšný, zvládli to skvěle. Nechtěli jsme komentovat dění posledních dnů, ale být vidět na hřišti, a to se povedlo," pochvaloval si opavský kouč Petr Czudek.

Je nám líto, video expirovalo.
Opavští basketbalisté vedou ve čtvrtfinále 3:0 na zápasy

Olomoucku nepomohlo ani 27 bodů a 13 doskoků Charlese Mitchella, nejlepším opavským střelcem byl Luděk Jurečka s 20 body. "Opava odehrála skvělý zápas a vyhrála zaslouženě. Čtyřicet minut byla naprosto koncentrovaná. U našich hráčů jsem postrádal patřičnou bojovnost. To, co předvedli, nemělo parametry play-off. Pokud chceme v dalším utkání uspět, musíme pořádně přidat," zhodnotil duel trenér Olomoucka Predrag Benáček.

Pardubice se trápí s Ústím

Pardubice už v základní části s Ústím jednou prohrály a v play-off se se Severočechy zatím trápí. Po úvodní prohře vyhrály druhé utkání o jediný bod a dnes jim zápas ve druhé půli vůbec nevyšel. S celkovými 58 nastřílenými body vyrovnali svůj nejhorší střelecký výkon sezony ze zápasu s mistrovským Nymburkem.

"My dělali hloupé a nevynucené chyby, které nás srážely. Trápíme se v útoku, ale uděláme vše pro to, abychom v příštím zápase ukázali jinou tvář. Ústí vede, ale série nekončí," řekl pardubický trenér Tomáš Bartošek.

Ještě ve třetí čtvrtině přitom druhý tým základní části vedl 39:38, ale pak domácí šňůrou 12:3, kterou táhli Pecka s Votroubkem, získali výhodu a zápas díky výborné obraně dotáhli k vítězství. Nejlepším hráčem utkání byl ústecký Ladislav Pecka se 16 body a devíti doskoky.

"Rozhodl druhý poločas. Klíčem k úspěchu bylo, že jsme se Pardubicím vyrovnali na doskoku a zastavili jsme jejich protiútok. Ale zítra se jde zas od nuly," řekl trenér Ústí Antonín Pištěcký.

Čtvrtfinále play-off basketbalové ligy mužů - 3. zápasy:

Ústí nad Labem - Pardubice 70:58 (12:11, 30:32, 47:42)

Nejvíce bodů: Pecka 16, Robinson 12, Votroubek 11, Šotnar 10 - Švrdlík 14, Kent 11, Welsch a Potoček po 7. Stav série: 2:1.

Olomoucko - Opava 71:89 (17:20, 35:40, 49:62)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články