Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Opava i Pardubice vedou ve čtvrtfinále NBL 2:0 na zápasy

Děčín/Ústí nad Labem - Basketbalisté Opavy a Pardubic vedou ve čtvrtfinálových sériích NBL 2:0 na zápasy a od postupu je dělí jen jedno vítězství. Oba týmy navázaly na palubovkách severočeských soupeřů na předchozí domácí úspěchy - Slezané vyhráli v Děčíně 76:66, Východočeši v Ústí nad Labem 85:78.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih basketbalového utkání Ústí nad Labem - Pardubice

Pardubičtí vedli v prvním poločase až o 13 bodů a ve třetí čtvrtině ještě o 11, ale v polovině závěrečného hracího období se dostali do jednobodového náskoku 76:75 domácí. Nejlepší ligový střelec Kwamain Mitchell pak ale neproměnil dva trestné hody, hosté si vzali vedení zpět a už je nepustili; tím spíš že Mitchella pak v závěru potkal kolaps při šestkách ještě jednou. V této sezoně až v šestém vzájemném utkání neplatilo pravidlo o domácí neporazitelnosti.

I tak byl americký špílmachr Mitchell se 17 body nejlepším střelcem mužstva, spotřeboval na to ale 20 střel z pole a zůstal daleko za svým průměrem. Přidal i devět asistencí a sedm doskoků. Pardubický Corey Muirhead měl o dva střelecké pokusy méně, ale dostal se na 25 bodů, k tomu přidal 10 doskoků. Rozehrávač Levell Sanders předvedl 20 bodů, devět doskoků a šest asistencí.

"V naší hře byla spousta výkyvů, co se taktiky týká, ale jsem rád za obranný výkon ve druhém poločase," řekl trenér Pardubic Dušan Bohunický pro ČT. "Nemohu hráčům za nasazení nic vytknout. Rozhodly detaily - v rozhodujících chvílích nás zklamaly trestné hody a neproměnili jsme dobré pozice při střelbě trojek," konstatoval ústecký Martin Stavěl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih basketbalového utkání Děčín - Opava

Stejně jako v prvním duelu byl tahounem Opavy zkušený Ladislav Sokolovský, který s 19 body jen o jeden zaostal za pátečním výkonem a byl opět nejlepším střelcem mužstva. Byl také autorem tří z deseti opavských úspěšných tříbodových střel. Jednou z nich zahájil ve třetí čtvrtině devítibodovou šňůru hostů, po níž už se Děčín zvládl přiblížit maximálně na tři body a nedokázal odvrátit pátou porážku z šesti vzájemných zápasů v sezoně.

"Zahustili jsme ve druhém poločase prostor pod košem, soupeř se nemohl trefit. Nenechali jsme mu druhé a třetí střely. Ubránit Děčín doma na 24 bodech za poločas je super," pochvaloval si opavský kouč Petr Czudek. "Košíková je to proto, že se hraje na koše, a my je (ve druhém poločase) nedávali. Nemyslím, že by to bylo tak úžasnou obranou soupeře, ale naším špatným čtením hry, selekcí střel, ale také nemohoucností našich hráčů trefovat otevřené střely," litoval děčínský Pavel Budínský.

V domácím týmu se nedařilo nejlepšímu střelci Děčína z prvního utkání Luboši Striovi, který tentokrát trefil jedinou z osmi střel. Z pozice náhradníka jej s 19 body zastoupil Pavel Bosák.

Výsledky čtvrtfinále basketbalové ligy mužů:

Děčín - Opava 66:76 (23:24, 42:42, 56:59)
Nejvíce bodů: Bosák 19, J. Houška 16, Vyoral 7 - Sokolovský 19, Gniadek 14, Blažek 12, Šiřina 11. Rozhodčí: Lukeš, Kučera, Hošek. Fauly: 23:25. Trestné hody: 19/14 - 21/16. Trojky: 6:10. Stav série: 0:2.

Ústí nad Labem - Pardubice 78:85 (19:25, 38:45, 64:67)
Nejvíce bodů: K. Mitchell 17, Bowden 15, Šteffel 12, Lewis a Steffeck po 10 - Muirhead 25, Sanders 20, Nelson 15, Čarnecký 10. Rozhodčí: Vyklický, Vondráček, Baloun. Fauly: 19:20. Trestné hody: 14/6 - 16/13. Trojky: 6:4. Stav série: 0:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články