Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Odešel Jiří Zídek starší, český basketbalista 20. století

Ve věku 78 let zemřel po dlouhé nemoci legendární basketbalista Jiří Zídek starší. Vítěz ankety Český basketbalista 20. století a první Čech uvedený do Síně slávy FIBA podlehl dlouhé nemoci. 

"Český basketbal se dnes zahalil do smutku. Odešel opravdový velikán, jenž už navždy zůstane jednou z nejvýznamnějších basketbalových osobností," uvedla federace.

Rodák z Prahy hrál vrcholově v letech 1962-1979 a patřil k jedněm z nejlepších pivotů své doby. S československou reprezentací získal stříbro a bronz na mistrovství Evropy. Se Slavií VŠ Praha byl šestkrát mistrem ligy a v roce 1966 hrál finále Poháru mistrů evropských zemí.

O excelentního střelce, jenž dokázal dát v lize za zápas i 68 bodů, byl v 60. letech zájem po celém světě. Slavní Boston Celtics pro něj měli údajně připravenu pětiletou smlouvu na tehdy neuvěřitelných 750 tisíc dolarů, ale Zídek nechtěl opustit rodinu. U představitelů domácí tělovýchovy nepochodily ani Real Madrid či Milán.

"Cítím hrozný smutek. Proletěly mi hlavou všechny okamžiky, kdy jsem měl možnost pana Zídka poznat. Sám jsem ho jako kluk sledoval. Byl legendou nejen československého, ale i evropského a světového basketbalu. Pravá osobnost," řekl předseda ČBF Miroslav Jansta. "Mohl být jedním z prvních nejlépe vydělávajících Evropanů v NBA, ale dal přednost své zemi a rodině. Je úžasné, že se to pak splnilo jeho synovi. Jeho rodina zanechává v českém basketbale hlubokou stopu," doplnil Jansta.

Zídek startoval na šesti evropských a dvou světových šampionátech, v roce 1972 dosáhl s týmem na olympiádě v Mnichově na osmé místo. Dvakrát byl zvolen nejlepším československým basketbalistou a drží ligový střelecký rekord. Po hráčské kariéře působil jako trenér.

V roce 2001 byl vyhlášen československým basketbalistou 20. století a jako jako jediný Čech byl o sedm let později nominován mezi 50 nejvýznamnějších osobností Euroligy. V roce 2013 byl uveden do Síně slávy ČBF a během MS 2019 se jako vůbec první Čech stal členem Síně slávy FIBA.

"Česká basketbalová federace vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a děkuje Andreji Zídkovi za vše, co pro československý a český basketbal vykonal," uvedla Česká basketbalová federace.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články