Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Ocampo bude přínosem pro novou generaci, říká Satoranský o kouči reprezentace

Lídr české basketbalové reprezentace Tomáš Satoranský se bude v létě věnovat odpočinku a další regeneraci po zranění kotníku, s kterým odehrál loňské mistrovství Evropy. Naplno se chce zapojit opět v únorové kvalifikaci ME pro rok 2025. Těší se na spolupráci s novým trenérem národního týmu Diegem Ocampem, jenž byl jako asistent v Seville u jeho začátků ve španělské ACB lize.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský vyhlíží novou sezonu v klubu i reprezentaci

V úvodu jeho angažmá na startu přípravy národního týmu a v olympijské předkvalifikaci ale bude Satoranský chybět. Přiznal, že vzhledem k tomu, co s výronem kotníku obětoval pro start na EuroBasketu v Praze a Berlíně, to nebylo těžké rozhodování.

"Zranění, které jsem měl, bylo dost vážné. Když to zpětně hodnotím, bylo trošku bláznivé, že jsem do toho takhle šel, protože to ovlivnilo celou sezonu v Barceloně. Hlavně začátek byl velice těžký. Jedna věc je hrát s tím kotníkem jednu akci a druhá pokračovat celou sezonu bez přestávky," řekl Satoranský.

"Pro mě bylo hodně důležité, abych si co nejvíc odpočinul a byl také co nejvíc s rodinou. Zároveň ta přestávka je o hodně kratší než v NBA. Co mě překvapilo, jak je náročné hrát španělskou ligu a Euroligu zároveň. Byla to desetiměsíční sezona a zápasů bylo spoustu. Zdraví je přednější, věřím, že tohle léto mi může pomoct pro národní tým do budoucna," podotkl Satoranský, který se loni vrátil po šesti letech v NBA, kde začínal i končil ve Washingtonu a mezi tím působil i v Chicagu, New Orleans a San Antoniu.

Vrátil se do Barcelony, s kterou oslavil titul ve španělské lize. Zklamáním bylo až čtvrté místo v Eurolize. "Sezona byla dlouhá a bylo tam spousta cílů, které se nám nepodařily. Když hrajete za Barcelonu, tak máte nejvyšší cíle a každá porážka je velký neúspěch. Když to hodnotím zpětně, že jsme dokázali skončit sezonu výhrou ve španělské lize, tak bych to hodnotil velice pozitivně. Vyhrát Euroligu je s formátem, jako je Final Four, velice náročné a myslím si, že předvedená hra měla vzestupnou tendenci, gradovalo to ve finále ACB ligy, kde si všechny ty věci skvěle sedly," podotkl Satoranský.

V klubu i reprezentaci s novým koučem

V Barceloně bude mít nového trenéra, protože Šarunase Jasikevičiuse vystřídal Roger Grimau. Mění se i kádr a jednou z posil je pivot Willy Hernangómez z New Orleans. Satoranský doufá, že se podaří naplnit i další mety. "Bylo by to úžasné, samozřejmě. Vím určitě, že to bude další cíl pro náš tým, aby se vyhrály všechny tituly, co se dají. Willy nám určitě neuvěřitelně pomůže a s Janem Veselým je to pro mě nejlepší pivotmanská dvojka v celé Evropě. S Willym jsem už ve třetím týmu a moc se na to těším," konstatoval.

"Je v našem týmu spousta změn, přišli tři španělští hráči, je to dobrý signál do budoucna. Uvidíme, jak si to sedne, co nový trenér, ale zvuk týmu se mi velice líbí," dodal Satoranský.

Věří, že díky dohodě FIBA s Euroligou o reprezentačních oknech se dostane i do reprezentace. A tam se opět potká s Ocampem, s kterým jej pojí spolupráce z doby, kdy se v Seville v 17 letech dostával mezi elitu po příchodu z USK Praha.

"Diego byl se mnou od první sezony v Seville a bylo pro mě nesmírně důležité mít takového člověka vedle sebe. Byl to pro mě přesun do toho nejvyššího evropského basketbalu. Diego byl asi největší součást toho, protože jsme společně trénovali individuálně na všem, co mi chybělo, abych se mohl stát hráčem, který může hrát ve španělské lize. Proto jsem o něm hovořil jako o mentorovi a vidím jeho roli velice přínosnou pro novou generaci," uvedl Satoranský.

Věří, že Ocampo naváže na desetileté úspěšné působení Ronena Ginzburga. "Myslím si, že je velice informovaný, jak to posledních deset let probíhalo, co pro nás Ronen Ginzburg znamenal, a bude se snažit navázat ve stylu hry i v atmosféře, která nás provázela. Má obrovské zkušenosti z toho nejvyššího basketbalu, hra třeba bude trošku jiná, ale jako každý trenér národního týmu bude vědět, jak pracovat s těmi hráči, co má, a tou jejich kvalitou," připojil Satoranský.

Věří, že Ocampo dokáže propojit starší generaci hráčů s tou nastupující. "Neznamená to, že by ta generace starších hráčů měla končit. Cíl je postoupit na mistrovství Evropy 2025, zároveň chcete pracovat i na těch dlouhodobějších cílech. Jedním z nich je, aby ta nová generace hráčů navázala na úspěchy, které jsme měli," řekl jednatřicetiletý rozehrávač.

"Aby se to nestalo, jak to u menších národů bývá, že je to jen generační věc a po úspěchu té jedné máte dlouholetou pauzu. Mělo by to navázat na giganty evropského basketbalu, jako je Španělsko a Francie, kde výměna hráčů probíhá naprosto přirozeně," dodal Satoranský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články