Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

O titul v lize basketbalistek hrají poosmé za sebou USK a Brno

Praha - Česká liga basketbalistek už poosmé za sebou vyvrcholí finálovým soubojem USK Praha a Friska Brno. Po dlouhé dominanci Brna nyní vládnou Pražanky vedené reprezentačním koučem Luborem Blažkem. Naposledy poznaly v lize porážku loni v březnu v nadstavbové části právě s Brnem, které by ve finále rádo přerušilo sérii USK 46 vítězství. První finálový zápas začíná dnes v pražské hale Folimanka v 18:00. Hraje se na tři vítězná utkání.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Obě elitní česká družstva se spolu v této sezoně utkala už pětkrát a vždy vyhrál USK. Nejvyrovnanější byl první vzájemný souboj, který v říjnu v Brně skončil výhrou hostů 86:82. Naopak zcela jednoznačné bylo finále Českého poháru, ve kterém USK dominoval 92:63. I proto kouč Brna Jan Bobrovský považuje basketbalistky USK za favorita finále. "Vyhrát nějaké finálové utkání můžeme jen v případě, že podáme vynikající výkon. Přesto se pokusíme soupeřky potrápit. Hodně bude záležet, jak budou hráčky chtít bojovat a jakou budou mít vůli po vítězství," řekl.

Hlavní sílu USK vidí v širším a kvalitnějším kádru. "Zejména na místě klasických pivotek nemáme na rozdíl od soupeře k dispozici žádnou hráčku," posteskl si Bobrovský. V semifinále na tomto místě úspěšně zaskakovala bývalá reprezentantka Ivana Večeřová, která v sezoně absolvovala jen pět utkání. "Bohužel bude v prvních dvou zápasech ze zdravotních důvodů chybět. Kromě ní postrádáme Hejdovou. Naštěstí je ale zbytek kádru po delší době nyní k dispozici," dodal brněnský trenér.

Také USK půjde do finále v oslabení. Až do konce sezony chybí zraněná pivotka Ilona Burgrová a na začátku série zřejmě nebude k dispozici ani Eva Vítečková, která si v druhém semifinále přivodila výron v kotníku. "Nejspíš se rozhodne ve středu až těsně před utkáním," řekl asistent trenéra USK Ivan Beneš.

Hráčky USK postoupily z vyrovnaného pražského derby s VŠ, když všechny tři zápasy rozhodly až v koncovce. Jednou došlo dokonce na prodloužení. Brno si v semifinále poradilo s Trutnovem rovněž 3:0 na zápasy. "Byla to dobrá příprava na finále. Pro nás to nebyla žádná procházka růžovým sadem, že bychom šli do semifinálových zápasů na půl plynu. Naopak, družstvo VŠ nás pokaždé donutilo k maximální koncentraci a ke kvalitnímu výkonu," uvedl Beneš.

Program finále:

1. zápas - středa 18. dubna 18:00 ZVVZ USK Praha - Frisco Brno,

2. zápas - sobota 21. dubna 15:30 Frisco Brno - ZVVZ USK Praha,

3. zápas - úterý 24. dubna 18:00 (ČT4) ZVVZ USK Praha - Frisco Brno,

případný 4. zápas - sobota 28. dubna 17:00 Frisco Brno - ZVVZ USK Praha,

případný 5. zápas - středa 2. května 18:00 ZVVZ USK Praha - Frisco Brno.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články