Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

O Euroligu jsme usilovali mnoho let. Máme na ni, zní z brněnských Žabin

Již zanedlouho začíná brněnským Žabinám letošní sezona. Brňanky do ní vstoupí jako účastnice kvalifikace Euroligy, v níž se střetnou s maďarským Szekszárdem. Na domácí scéně chce klub ještě více šlapat na paty pražskému USK, jemuž ve finále uplynulého ročníku přerušil sérii 301 zápasů bez porážky.

Radost basketbalistek Žabin Brno
zdroj: Žabiny Brno

První vrchol čeká svěřenkyně trenéra Viktora Pruši už za devět dní. V předkole Euroligy hostí třetí tým maďarské ligy ze Szekszárdu. "Je to pro nás velký skok dopředu, pracovali jsme na tom několik let, abychom se mohli do Euroligy dostat," řekl generální manažer klubu Radek Šír.

Szeksárd berou Brňanky jako relativně schůdného soupeře, s výhodou menšího cestování. "Tým změnil po osmi letech trenéra, opírá se o zahraniční hráčky hned z pěti zemí: Finska, USA, Austrálie, Srbska a Švédska. Nechci být alibista, ale věřím, že je v našich silách přes tento tým projít dál a dokázat výsledkově herní progres z posledních let," řekl kouč Pruša, který je u týmu od sezony 2016/17.

První zápas kvalifikace se bude hrát ve středu 18. září v Brně od 18 hodin, odveta v Maďarsku o týden později. Žabiny ale nemohou využít domácí prostředí své haly Rosničky a musejí předkolo i případnou skupinu Euroligy odehrát v Městské hale v Králově Poli. "Bude to pro nás organizačně náročné, neboť na každý zápas budeme muset položit palubovku schválenou pro tuto soutěž," doplnil Šír. "Halu známe z derby zápasů s KP Brno, nemůžeme a nebudeme se vymlouvat na neznámé prostředí," řekla kapitánka Petra Záplatová.

Pokud Žabiny postoupí, čeká je ve skupině Mersin, Bourges a Olympiakos Pireus. V případě neúspěchu se podobně jako v minulých letech představí v Evropském poháru. Do skupiny G jim los přisoudil španělský tým Estudiantes, francouzské Tarbes a lepšího z dvojice Kluž – Iraklis Soluň. Tuto soutěž by hrály v hale Rosnička.

Kádr opustila reprezentantka Natálie Stoupalová, která odešla do polské Gdyně, a náhradu našel brněnský klub v americké pivotce Stephanii Kostowiczové. Ta má v 28 letech za sebou angažmá v Řecku, Maďarsku, Rumunsku, Německu, Polsku, Itálii a Mexiku.

Nováčkem je reprezentační rozehrávačka Kateřina Zeithammerová. Jinak zůstala osa týmu stejná jako v minulých letech, kdy Žabiny táhly Záplatová, Nikolina Kněževičová, Eliška Hamzová či Elissa Cunaneová. Žabiny do prvního týmu zapracovávají i mladé talentované hráčky z vlastní líhně jako Marii Hamzovou, Kateřinu Kalnou nebo Emu Rychetskou, všechny narozené v roce 2007.

V české lize nemohou mít Žabiny jiný cíl, než hrát opět finále. Na jaře v něm přerušily jednou výhrou šňůru 301 utkání bez porážky USK. "Je to pro nás velká motivace, dokázali jsme si, že porazit USK jde. Rádi bychom na to navázali, i když víme, že pražský celek bude letos ještě silnější," dodal Pruša, jehož tým v sezoně vynechá Český i Československý pohár i evropskou soutěž EWBL.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články