Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Nymburská opora Tůma se léčí s roztroušenou sklerózou

Basketbalista Nymburka a člen širšího kádru reprezentace Jakub Tůma má roztroušenou sklerózu. Třiadvacetiletému hráči lékaři autoimunitní onemocnění diagnostikovali v tomto týdnu, kariéru by mu ale ukončit nemělo. Mistrovskému týmu bude chybět na začátku léčby, na konci října by ale měl být opět k dispozici.

Jakub Tůma z Nymburka v akci
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"V pátek jsem začal s léčbou. Je to nemoc na celý život, ale bylo mi řečeno, že dnešní medicína je na tom tak dobře, že mě udrží bez nějakého omezení při normálním životě. Nemělo by mě to nijak omezovat," citoval Tůmu klubový web.

Roztroušenou sklerózu, při níž imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu, se nedá vyléčit, ale lze potlačit většinu příznaků a zpomalit zhoršování stavu. "Za týden bych měl začít pomalu trénovat. Léčba by mi měla pomoci zabránit nějakým komplikacím a normálně bych měl dál fungovat s týmem jako dřív," doplnil Tůma.

Tůma přišel do Nymburka z USK Praha v roce 2019, ve kterém byl také zařazen do širšího reprezentačního kádru. V české nejvyšší soutěži odehrál 142 zápasů s průměrem 5,7 bodu na utkání. Letos absolvoval s národním týmem finální přípravu na olympijský turnaj, poté co trenér Ronen Ginzburg preventivně rozšířil kádr i kvůli hrozbě rozšíření koronavirové nákazy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články