Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Nymburku se po porážce s Bilbaem Final Four vzdálil

Pardubice - Basketbalisté Nymburka prohráli ve čtvrtfinále Evropského poháru ULEB s Bilbaem 47:59, i když v poločase vedli o deset a před poslední čtvrtinou ještě o sedm bodů. Závěrečnému náporu favorita však neodolali. Příští středu musí v odvetě na španělské půdě vyhrát alespoň o 13 bodů, aby se dostali do Final Four druhé nejlepší evropské pohárové soutěže.

Nymburští mohli jet na Pyrenejský poloostrov s mnohem lepší výchozí pozicí, ale vymstilo se jim selhání v závěrečné čtvrtině. První tři desetiminutovky přitom Středočeši s desátým celkem španělské ligy hráli na hranici svých možností a zdálo se, že soupeři oplatí dvě porážky z loňských soubojů v základní skupině.

Šestinásobní čeští šampioni předváděli 30 minut možná nejlepší basket za tři sezony, co v Eurocupu nastupují. Především jejich obrana byla výtečná a favorizované Bilbao, podle expertů jeden z hlavních adeptů na celkové vítězství, v útoku tápalo. Nymburk dovolil v poločase baskickému klubu nastřílet jen 22 bodů, což je vynikající vizitka, a většinou díky agresivnímu pojetí držel Bilbao pod tlakem.

Muli Kacurin, nymburský trenér:

"Bilbao nás jasně přehrálo a výhru si nakonec zasloužilo. První tři čtvrtiny jsme hráli výborně, hlavně výbornou obranou jsme soupeře asi překvapili, na což můžeme být pyšní. Ale ve čtvrté čtvrtině jsme odešli fyzicky, ztratili sílu v nohách a už jsme v útoku neukázali to, co jsme ukázat chtěli."

Ve čtvrté čtvrtině už Nymburk Bilbau nestačil

V útoku Nymburk sázel na rychlou kolektivní hru, za 30 minut nastřílel sedm trojek a bodově zářil hlavně Ron Lewis. Poločasové vedení 33:22 a sedmibodový náskok po třetí čtvrtině držel pardubickou halu ve varu a Nymburk nadávkoval velkým optimismem. Ovšem čtvrtá čtvrtina přinesla velký obrat. Bilbao viditelně zvýšilo nasazení a tlak v obraně, na což domácí nestačili reagovat. Rychle nakupili laciné ztráty a už po necelých třech minutách bylo vyrovnáno. Nymburk čekal v poslední desetiminutovce čtyři minuty na to, než se bodově prosadí některý z jeho hráčů. Když pivot Phil Ricci snížil na 44:46, byl už soupeř rozjetý k velkému trháku a v závěru se vezl na vlně euforie.

Úvodní čtvrtfinálové utkání Evropského poháru ULEB:

ČEZ Nymburk - Bilbao Basket 47:59 (18:15, 32:22, 42:35)

Nejvíce bodů: Lewis 17, Pumprla 9, Ricci 7, Benda 6 - Moiso 11, Banič a Warren po 10. Rozhodčí: Muzakis (Řec.), Cmikiewicz (Pol.), Herceg (Chorv.). Fauly: 18:17. Trestné hody: 9/5 - 17/12. Trojky: 8:3. Diváci: 7520.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články