Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Nymburk zvládl utkání plné zvratů, Opava ztratila zápas v Benátkách

Nymburk se ještě musí otáčet, aby urval postup ze skupiny Ligy mistrů. V 10. kole vybojoval důležité vítězství 78:71 nad Lietkabelisem Panevežys, které mu zvýšilo šanci na umístění do šestého místa a pokračování v pohárech i po základní skupině C. Nyní má shodnou bilanci právě jako litevský soupeř, který je ale v lepší situaci co se týká vzájemných zápasů díky domácí výhře o 11 bodů. To hráči Opavy na tom nejsou vůbec dobře, ve stejné soutěži prohráli už podeváté za sebou. V Benátkách sice v poločase překvapivě vedli, ale ve druhé půli na italského soka nestačili a prohráli 81:102. Zůstali poslední ve skupině B a definitivně přišli o šanci na postup do play-off.

Hráči Nymburku
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Nymburk zvítězil, ale má co zlepšovat. "Zase nás to stálo moc sil a nebylo to přesvědčivé. Čtyřikrát jsme dole, čtyřikrát se dokážeme zvednout. Hlavní je však výhra. Sice už ta nejlepší čtyřka pro play-off asi není reálná, ale pořád máme o co hrát. A to o Europe Cup. Nikdo z nás nechce skončit ve skupině na začátku února," řekl pivot Petr Benda.

Jeho tým začal nervózně a v první čtvrtině prohrával už o devět bodů. Pak ale český mistr výrazně zlepšil obranu, další pasáž vyhrál 18:2 a skóre otočil. Domácí si dokázali poradit i se zónovou obranou a zdálo se, že dostávají zápas pod kontrolu.

Litevci se hádali, jejich trenér dostal za protesty technickou chybu a Nymburk byl na koni. Poločasová přestávka však Lietkabelisu pomohla. Tým se uklidnil, v úvodu druhé půle přestřílel soupeře 15:2 a Nymburk se opět dostal do problémů.

Nahoru dolů - tak to chodí

"Bylo to nahoru dolů, ale to tak u nás v této sezoně je. Ale tentokrát jsme byli víc koncentrovaní na koncovku," uvedl Jaromír Bohačík. Právě on byl v poslední čtvrtině lídrem. Domácí velmi dobře doskakovali a pět minut před koncem Bohačík trojkou zajistil vedení 66:64 a nastartoval závěrečnou snahu o výhru alespoň o dvanáct bodů, která by zajistila Nymburku lepší vzájemnou bilanci.

"Už delší dobu Boči (Bohačík) ukazuje, v jakého hráče vyrostl. Má ohromné sebevědomí. I když nebyl tolik ve hře, tak to v rozhodující chvíli vzal na sebe," řekl Benda.

Bohačík nadále táhl domácí a dal ve druhé půli 16 ze svých 20 bodů, ale Lietkabelis ubránil koncovku na přijatelnou prohru o sedm bodů. Nyní mu proto stačí v závěrečných kolech uhrát stejný počet výher jako Nymburk, aby se před ním udržel v tabulce.

"Na konci už jsme se soustředili jen na to, abychom neudělali nějakou hloupost, protože na těch dvanáct bodů bychom to nedotáhli ani s kouzelnou hůlkou. Hlavní je výhra, ta je teď nejdůležitější. I z pohledu příjemnější regenerace, když nás teď čeká každý druhý den zápas," prohlásil Bohačík.

Opava favorita zaskočila, ale nakonec jasně prohrála

Opava první utkání s Benátkami prohrála doma o 18 bodů, přičemž tehdy za soupeřem od počátku zaostávala. Tentokrát ale Slezané úvod zápasu zachytili a většinu první půle se drželi ve vedení až o 10 bodů.

Naposledy vedli v úvodu třetí čtvrtiny 43:42. Pak domácí tým vyhrál následující pasáž 16:4 a dostal zápas pod kontrolu, hosté naopak odpadli. Nestačili na doskoku ani v obraně a druhý poločas prohráli o 21 bodů. Zaostávali zejména v protiútocích, ze kterých daly Benátky o 17 bodů více.

Nejlepším střelcem utkání byl s 20 body domácí Austin Daye. Za Opavu dal 14 bodů reprezentační rozehrávač Jakub Šiřina.

Nymburk - Lietkabelis Panevežys 78:71 (19:28, 37:32, 53:55)

Nejvíce bodů: J. Bohačík 20, Lawrence 16, Benda 8 - Wilson 18, Kariniauskas 9, Dimec a Valinskas po 8. Fauly: 19:20. Trestné hody: 25/17 - 16/12. Trojky: 9:5. Doskoky: 47:37.

Benátky - Opava 102:81 (13:20, 37:38, 70:61)

Nejvíce bodů: Daye 20, Haynes 17, Vidmar 12 - Šiřina 14, Bukovjan a Gniadek po 11, Kouřil 10. Fauly: 16:18. Trestné hody: 20/15 - 12/9. Trojky: 11:12. Doskoky: 43:33.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články