Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Nymburk vstupuje do boje o Euroligu, první překážkou je Ostende

Desio (Itálie) – Basketbalisté Nymburka načínají bitvu o účast v nejprestižnější klubové soutěži Evropy  Euroligu. V Italském Cantú se o jediné postupové místo utká osmička týmů. Basketbalisty čeká play-off na jediný vítězný zápas, jediný klub pak radost a oslavy euroligové účasti. V prvním kole čeká Nymburk belgické Ostente. Největšími favority jsou domácí Cantú a ruská Kazaň, zálusk na postup si dělá i ambiciózní Doněck.

Pro Nymburk je to už třetí pokus probojovat se skrz kvalifikaci Euroligy. Loni byli basketbalisté středočeského klubu od postupu jen kousek. Překonali vysoce favorizovaný celek moskevského Chimki, ve finále ale podlehli belgickému Charleroi a na Euroligu nedosáhli. Na belgický klub nestačil Nymburk ani před dvěma roky už v 1. kole kvalifikace. I tentokrát ho na úvod čeká soupeř z Belgie, jmenovitě Ostende. Proti belgickému šampionu by měl být Nymburk mírným favoritem.

Ostende chce zpět mezi elitu, Nymburk uprostřed tranformace

Belgický mistr Ostende porazil v ligovém finále loňského účastníka Euroligy a přemožitele Nymburku Charleroi 3:2 na zápasy. Přestože od roku 1981 patří k belgické elitě, Evropskou ligu si zahrál jen v roce 2001. Od té doby hrál ULEB Cup či Vyzývací pohár. V minulé sezoně se Ostende probilo kvalifikací do Eurocupu, ale konečnou tam pro něj byla už základní část.

Výhodou Ostende je fakt, že se tým oproti minulé sezoně příliš nezměnil, takže bude sehraný. Naopak Nymburk vyměnil více než polovinu týmu a na sehrání v kompletní sestavě měl jen tři přípravné zápasy, jelikož Benda s Hrubanem měli reprezentační povinnosti. "Jsme uprostřed transformace a bude chvilku trvat, než se hráči přizpůsobí a zvyknou si na naši hru," řekl kouč Ronen Ginzburg. Přesto věří, že Nymburk má šanci na postup. "Loni jsme ukázali, že ta šance je. Porazili jsme Chimki Moskva a dostali se do finále, kde jsme bohužel prohráli. Doufejme, že letos to dotáhneme do zdárného konce," dodal.

Hlavní oporou Ostende je zkušený belgický pivot Tomas Van den Spiegel, který má na kontě přes sto zápasů v Eurolize, kde hrával za CSKA Moskva, Real Madrid či Armani Milán. Mezi opory patří i slovinský reprezentant Dragiša Drobnjak.

Cántú, Kazaň nebo někdo jiný?

V případě výhry českého mistra se Nymburk ve středečním semifinále utká s vítězem duelu mezi domácím Cantú a Academikem Sofia. Souboj s Cantú by byl o to zajímavější, že v jeho dresu může nastoupit český reprezentant Jakub Kudláček. V případném pátečním finále by pak Nymburk vyzval nejlepší tým ze čtveřice Kazaň, Ulm, Le Mans a BC Doněck.

Pokud Nymburk v kvalifikaci o Evropskou ligu neuspěje, automaticky postoupí do Eurocupu, kde by obhajoval čtvrtfinálovou účast. "Bylo by skvělé, kdybychom měli štěstí a postoupili, ale jelikož se hraje v Cantú, které loni Euroligu hrálo a bude se tam chtít vrátit, tak to bude hodně těžké," připustil prezident klubu Miroslav Jansta. "Když nepostoupíme, tak naším cílem bude obhajoba pozic v Eurocupu," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články