Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Nymburk ve finále poháru přejel Kolín, třetí je Hradec Králové

Favorit překvapení nepřipustil. Basketbalisté Nymburka ve finále Českého poháru jasně přehráli Kolín 96:71, když svého soupeře nepustili ani jednou do vedení. Trofej získali popáté za sebou. Celkově ovládli druhou hlavní domácí soutěž popatnácté za posledních 18 let a drží šňůru 50 pohárových výher. V zápase o třetí místo v závěrečném turnaji pohárového Final 8 v Nymburce Hradec Králové porazil Pardubice 92:90 a dosáhl historického úspěchu.

Nymburk - Kolín
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Nikdy neomrzí vyhrávat trofeje. Na tuhle jsme čekali rok. A byl to rok bez našich fanoušků. Chci proto tuto trofej věnovat našim fanouškům, především našemu fanklubu. Vím, že jim se stýská po zápasech a nám se stýská po nich. Víme, že nám fandí ze svých domovů a podporují nás. My si toho vážíme a máme je rádi," řekl trenér Nymburka Oren Amiel.

Nymburk od roku 2003 nevyhrál pohár jen v roce 2006, kdy triumfovala Mlékárna Kunín, a v letech 2015 a 2016, kdy se nezúčastnil. Za dalším triumfem vykročil šestnáctinásobný ligový šampion na rozdíl od sobotního pomalejšího rozjezdu za jednoznačným vítězstvím proti Hradci Králové 103:64 rázně a v 6. minutě vedl 15:3 díky jedenáctibodové šňůře.

Kolín se ve druhé čtvrtině dokázal dostat ze ztráty 13 bodů jen na šest díky trojkám Adama Číže a Filipa Novotného, ale favorit ani chvilkové drama nepovolil. Naznačil to hned také trojkou osmatřicetiletý pivot Petr Benda, který vylepšil svou sbírku 12 ligových titulů o stejný počet pohárových triumfů.

Devítibodová šňůra na přelomu prvního a druhého poločasu poslala Nymburk do sedmnáctibodového náskoku a zbytek zápasu byl jen otázkou výše skóre. Nejlepším střelcem utkání byl s 25 body kapitán suveréna tuzemské scény Vojtěch Hruban, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. Za poražené zaznamenal 20 bodů Adam Číž.

"Pro nás byl úspěch probojovat se do finále. Hráli jsme proti suverénovi české ligy, proti týmu, který se dokáže prosazovat v Lize mistrů. Byly tady týmy, které prohrály i o víc. My jsme chtěli bojovat do konce. Bohužel to na Nymburk v tomto rozpoložení a rozložení sil a kvalit nestačilo. Myslím ale, že jsme kůži nedali úplně lacino. Vstupy do obou poločasů jsme ale měli špatné," prohlásil trenér Kolína Miroslav Sodoma.

Třetí místo vybojoval Hradec Králové

K výhře Hradce v zápase o třetí místo přispěl slovenský pivot Peter Sedmák 24 body, stejnou bilanci měl na druhé straně rozehrávač Tomáš Vyoral. 

Vyrovnaný souboj o bronz se odehrával celý zápas. Maximálním rozdílem ve skóre bylo devět bodů, který na začátku druhé čtvrtiny pardubická Beksa získala díky desetibodové šňůře. O vítězství Hradce Králové rozhodl v přetahované 94 sekund před koncem Filip Halada košem, na který už do konce utkání Pardubice nedokázaly zareagovat.

Za vítěze si připsali double double srbský rozehrávač Peda Stamenkovič a srbský křídelní Nemanja Barač. Stamenkovič k 15 bodům přidal 13 asistencí a Barač zaznamenal 12 bodů a 10 doskoků.

"Je to báječné. Podobné pocity jsem měl, když jsme postoupili z první ligy do NBL, kde to bylo ještě možná o něco silnější. Teď jsme zase porazili v derby Pardubice, což je velmi kvalitní a dobře vedený tým, a ta regionální rivalita s ním bude zase větší. Jsem proto hrozně rád, už nám to nikdo nevezme," řekl trenér Hradce Lubomír Peterka.

"Koncovka byla samozřejmě o štěstí, něco jsme tam mohli řešit líp, ale dopadlo to, jak to dopadlo, a já jsem za to rád. Pomohly nám ušetřené síly z předchozího průběhu turnaj. Já to tedy zredukoval na sedm lidí, my ale těžší zápasy v užší rotaci hrát musíme a vyplatilo se. Nakonec se ukázalo, že zranění Barače ze semifinále nebylo tak vážné," dodal Peterka.

Finálový turnaj Českého poháru basketbalistů v Nymburce:

Finále:

Nymburk - Kolín 96:71 (27:17, 48:38, 73:55) 
Nejvíce bodů: Hruban 25, Harding 15, Prewitt 11 - Číž 20, Skinner 18, Novotný 13.

O 3. místo:

Hradec Králové - Pardubice 92:90 (24:20, 40:44, 69:67) 
Nejvíce bodů: Sedmák 24, Halada 16, Stamenkovič 15 - Vyoral 24, Slanina a Švrdlík po 14.

Nejužitečnější hráč turnaje: Vojtěch Hruban (Nymburk).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články