Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Nymburk v premiérové sezoně LM narazí na Banvit, Monako, Frankfurt či Domžale

Mnichov – Basketbalisté Nymburku už znají své soupeře v premiérovém ročníku Ligy mistrů. Ve skupině A narazí na turecký Benvit, Monako, Frankfurt, Aris Soluň, Domžale a dva kvalifikanty, o nichž se teprve rozhodne.

První vzejde ze soubojů mezi estonským Tartu, dánským Aarhusem, Groningenem a Sassari. Druhého kvalifikanta určí zápasy bulharského Rilski s Minskem a izraelským týmem Ironi Naharija. Rozhodl o tom dnešní los v Mnichově.

Ve čtyřech osmičlenných základních skupinách čeká týmy celkem 14 zápasů. Ty se odehrají od konce října do konce ledna. Čtyři nejlepší postoupí do play-off. Celky na pátém a šestém místě ve skupině přejdou do play-off Evropského poháru.

Mezi největší favority skupiny A patří Frankfurt, který v minulé sezoně ovládl Evropský pohár, pátý tým turecké ligy Banvit a Monako. To po loňském postupu z druhé ligy okamžitě vyhrálo základní část francouzské ligy, ovšem následně vypadlo v semifinále. Domžale je zase slovinským mistrem. S ním se Nymburk utkal v loňské přípravě a vyhrál.

Liga mistrů je novou soutěží, kterou zavádí Mezinárodní basketbalová federace FIBA jako konkurenci pro prestižní Evropskou ligu řízenou kluby. Do premiérového ročníku zasáhne 48 týmů z 31 evropských lig včetně 17 národních šampionů, mezi nimiž je i Nymburk. Ten dal soutěži přednost před ruskou VTB ligou.

"Skupina vypadá na první pohled hodně atraktivně. Je zatím předčasné mluvit o našich ambicích, protože stejně jako my nemají naši soupeři ještě kompletní soupisky na další sezonu. Ale samozřejmě přejeme si postoupit," řekl kouč Nymburka Ronen Ginzburg. "Pokud bychom soudili podle rozpočtů, tak favorité jsou Banvit, Monako a Frankfurt. Zvlášť Monako podle mých zpráv finančně posílilo a bude mít v kádru velkou kvalitu. Ta přijde i z kvalifikace, pokud postoupí týmy, které favorizuji. Tedy italské Sassari a izraelská Naharija," doplnil.

Los základních skupin basketbalové Ligy mistrů:

Skupina A: Nymburk, Banvit, Monako, Frankfurt, Aris Soluň, Domžale, Tartu/Groningen/Aarhus/Sassari, Rilski/Minsk/Ironi Naharija.

Skupina B: Karsijaka, Venezia, Avtodor Saratov, Maccabi Rišon, Chimik Južne, Le Mans, Kataja/Södertälje/Charleroi, Oradea/Prievidza/Academia Sofia.

Skupina C: Lyon, Oldenburg, PAOK Soluň, Neptunas, Radom, Ventspils, Usak/AEK Larnaka/Kluž, Benfica/Varase/Szolnok.

Skupina D: Štrasburk, Avellino, Tenerife, Oostende, Cibona Záhřeb, Mega Leks Mitrovica, Igokea/Mornar/Besiktas, Ludwigsburg/Porto/Juventus Utena

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články