Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Nymburk v Evropském poháru porazil lídra Bamberg

Pardubice - Basketbalisté Nymburka porazili v utkání Evropského poháru ULEB vedoucí celek skupiny H Bamberg 71:66. Čeští mistři nyní mají na svém kontě dvě výhry a porážku, tedy stejnou bilanci jako Bamberg, na jehož hřišti se představí příští úterý. Nymburk dnes zachránil velký obrat v utkání, které může mít velký význam v postupových plánech Středočechů. Domácí ještě jedenáct minut před koncem ztráceli 11 bodů, ale drtivým finišem v poslední čtvrtině kritickou situaci ustáli. Kdyby podlehli, jejich šance by v polovině základní části notně poklesly.

Bamberg i v Pardubicích ukázal, co jej dovedlo k prvním dvěma triumfům v Eurocupu. Semifinalisté minulého ročníku německé ligy komplikovali Nymburku situaci především výtečnou obranou, v níž nebyl slabý článek, a domácí mohli zapomenout na cestu k lehce vstřeleným bodům. Německý celek dlouho vynikal i velkou efektivitou v útoku, kam se dostával velmi rychlým přechodem a znovu se opíral i o úspěšnou střelbu trojek. Jen za první poločas jich hosté nasázeli sedm a mohli se pochlubit téměř osmdesátiprocentní úspěšností.

Basketbalisté Nymburku už nevěřili v obrat

Těžké chvilky Středočeši zažívali hlavně na přelomu první a druhé čtvrtiny, kdy skoro pět minut neskórovali. Bamberg unikl do trháku 29:18 a i v poločase držel slibné vedení o devět bodů. Také po přestávce se zdálo, že hosté suverénně kráčejí k třetí výhře v soutěži. V 29. minutě, kdy už měli na kontě deset přesných trojkových pokusů, což obstaralo více než polovinu všech jejich nastřílených bodů, měli k dobru jedenáct bodů (59:48) a i fanoušci Nymburku v hale se smiřovali s porážkou.


Čeští mistři však předvedli velké vzepětí a v samém závěru třetí desetiminutovky a po nástupu do závěrečného dějství odehráli svůj nejlepší úsek v utkání. Dvěma trojkami nastartoval domácí tým Hannavan, pod vlastním košem i v soupeřově vymezeném území začal díky svým kilogramům úřadovat také pivot Ricci. Díky nim se Nymburk začal k soupeři rychle blížit. Klíčová byla ale pro Nymburk výrazně zlepšená práce na obranné polovině. Dobře obsazovaní hráči Bambergu se už nedostávali k "otevřeným" střelám z dálky, kterým předtím lámali nymburský odpor. A pět tisícovek diváků v hledišti bylo u vytržení, když domácí dokončili pět minut před koncem obrat a Ricci je poprvé od úvodní čtvrtiny poslal do vedení 60:59.

Bamberg tlačil, domácí si však vedení udrželi

Nymburk si na konci od soupeře udržoval mírný odstup, pomohly mu i čtyři proměněné trestné hody Bendy a Lenzleyho v posledních dvou minutách, v nichž už snahu spoluhráčů sledoval kapitán Sokolovský se zraněným kotníkem jen od postranní čáry. V euforii hrající domácí už tvrdě vybojované vedení podruhé v utkání nepustili. Půl minuty před koncem ještě Středočechům zatrnulo, když na polovině hřiště ztratili míč a Bamberg se mohl přiblížit na dohled tří bodů. Avšak vracející se Pumprla obětavým sprintem soupeře o míč zase připravil a po jeho akci Nečas efektní smečí zpečetil druhé nymburské vítězství v soutěži.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články